На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един

...
На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един
Коментари Харесай

Блоговещение е

На 25 март православната черква празнува Благовещение . Той е един от огромните пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девственица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания избавител - избавителя на целия човешки жанр от робството на прегрешението и порока, от гибелта и тлението–сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е прочут още като Благовец . В националните обичаи Благовещение се смята за " половин Великден ". На този ден пробиват ушите на дребните девойки, дамгосват агнетата и яретата, тъй като се има вяра, че няма да ги боли. В дните против празника иманяри търсят заровени съкровища.

Народните поверия гласят още, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои региони на България се назовава още Кукувден.

Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува единствено до Еньовден или Петровден, т.е. до началото на лятото, след което замлъква. Това е повода всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва какъв брой години ще живее човек.-->

Според друго национално вярване, чуеш ли гласа на кукувица би трябвало да пипнеш парче самун и пара, с цел да си утолен и богат през цялата година, а новата годишна продукция да е плодородна. На този ден момите се пробват да откъснат клонката, на която е била кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, с цел да се задомят скоро.

Друг бит, който се съблюдава в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните боклуци. Покрай тях момите запяват обредни песни и потеглят да обикалят къщите в селото, с цел да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Имен ден честват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР