На 25 и 26 февруари 2019 г. Цар Симеон посети

...
На 25 и 26 февруари 2019 г. Цар Симеон посети
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски посети Република Северна Македония по покана на Зоран Заев и Международна фондация “Борис Трайковски”

На 25 и 26 февруари 2019 година Цар Симеон посети Скопие по покана на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев и президента на Международната фондация “Борис Трайковски” Вилма Трайковска. Поводът беше отбелязване на 15 години от гибелта на някогашния президент Трайковски. Това оповестиха от пресофиса на Н.В. Цар Симеон II.

Припомняме, че някогашният президент почина в самолетна злополука на 26 февруари 2004 година, близо до Мостар. На 25 февруари президентът Георге Иванов предложения на обяд в резиденцията си Негово Величество, госпожа Трайковска, някогашните президенти на Хърватия Стипе Месич, на Албания Алфред Моиси и на Румъния Емил Константинеску. След обяда Царят взе участие в полемика на тематика,,Лидерство, учредено на полезности - от правила до реализация‘‘, проведена от външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров в памет на Борис Трайковски.

Негово Величество показа някои от спомените си за срещите, които е имал с починалия президент. Двамата се познаваха от времето, когато Царят беше министър председател. През 2003 година Цар Симеон бе на публично държавно посещаване в Република Македония и с президента Трайковски обиколиха съвсем цялата страна. Същата година македонският президент гостува на Негово Величество в Двореца “Врана”.

На 26 февруари Цар Симеон взе участие в молитвена закуска, дадена от премиера Зоран Заев. Негово Величество приказва за ролята на вярата за един общественик, а също по този начин и за смисъла на историята. „ Всеки занимаващ се с обществена активност в интерес на хората, би трябвало да познава добре историята. Това е един от лостовете, с които се предотвратява повтарянето на едни и същи неточности през годините.”, съобщи Царят.

По-нататък в изявлението си той посочи смисъла на мира и разбирателството сред хората и акцентира, че доста постоянно, проблемите, които имаме тук на Балканите, изключително за по-малките страни идват от така наречен Велики сили.

„ Президентът Трайковски показа един път с мен мнението си за термина Балкани. Оттогава аз го замених и в никакъв случай не използвах Балканите, заради отрицателната конотация, която към този момент носеше това наименование. Използвах и употребявам Югоизточна Европа”. На края на своето изявление Негово Величество с горест уточни, че през днешния ден той даже не знае къде е заровен татко му Цар Борис ІІІ и за жал никой не прави нищо, с цел да се разбере. След закуската формалната делегация, гостите и фамилията се поклониха на гроба на Трайковски и Царят сервира венец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР