На 25-годишна възраст Христо Христов, който работи като програмист в

...
На 25-годишна възраст Христо Христов, който работи като програмист в
Коментари Харесай

Защо програмист напусна работа и стана учител на село?

На 25-годишна възраст Христо Христов, който работи като програмист в огромна софтуерна компания в столицата, напуща добре платената си работа.

" Не ми харесваше да оказвам помощ на хора, които по този начин или другояче към този момент са задоволително потвърдили се, задоволително богати, с цел да стават още по-богати ", изяснява решението си Христо.

Променя изцяло метода си на живот и след присъединяване в програмата " Заедно в час " става преподавател по математика и осведомителни технологии в дребното ловешко село Брестница.

" Чувствах, че това което върша няма никакъв смисъл. Тогава се зачудих кои са хората в живота ми, които са ми предали смисъл и са ми били същински значими. И по този начин се сетих за своите учители ", споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Признава, че учителката му заплата е с една трета по-малка от възнаграждението му като програмист, само че споделя, че новата работа му дава доста повече. " Тук се усещам същински потребен и това какъв брой получавам даже не е на второ място, доста по-маловажно е. В Брестница има доста възпитаници, които имат потребност някой да повярва тях, с цел да могат и те сами да повярват в себе си ", стимулира се Христо.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка седмица за учениците му приключва с кръга за самоанализ, в който децата споделят с учителя си какво ги е впечатлило или разочаровало през седмицата. " Ако децата имат повече независимост на избор, ще се усещат по-уверени в себе си и ще бъдат по-спокойни да вземат решения за личния си живот ", уверен е Христо.

А в учебното заведение той води и кръжок по роботика, за който споделя: " В един миг те осъзнаха, че могат да накарат машина да направи нещо, което те желаят - в никакъв случай не съм ги виждал толкоз щастливи ".

Снимка: btvnovinite.bg

Именно поради щастието, което вижда в очите на децата, младият преподавател ще продължи задачата си да преподава – единственото нещо, което му дава смисъл на живота.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР