На 25 декември 1991 г. знамето с чука и сърпа

...
На 25 декември 1991 г. знамето с чука и сърпа
Коментари Харесай

Три десетилетия след разпадането на Съветския съюз Русия отправя нови искания

На 25 декември 1991 година знамето с чука и сърпа бе спуснато за финален път в Кремъл. Една седмица по-късно, на 31 декември, Съветският съюз публично престана да съществува. Точно 30 години по-късно съветският президент Владимир Путин употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да промени това, което последва и съгласно него е оскърбление.

През по-голямата част от последния месец Русия придвижва войски към границата си с Украйна, което накара Съединени американски щати и европейски страни да предупредят за допустима инвазия. В петък Русия съобщи на Запада това, което тя дефинира като " проектоспоразумения " със Съединените щати и НАТО, които ще върнат обратно три десетилетия на разширение на НАТО в Източна Европа.

Изглежда малко евентуално Съединени американски щати и техните съдружници да се съгласят да създадат тези отстъпки, изключващи опцията на участие на Украйна в НАТО, или да се ангажират да не разполагат сили в Източна Европа без разрешението на Кремъл. В понеделник Русия изиска " незабавен отговор " на предлагането си, заявявайки, че в случай че не последва подобен, това би " подхранило " напрежението. Германия от своя страна сподели, че Русия не може да " диктува ".

Независимо дали Русия ще стартира атака в Украйна тази зима или не, това не значи, че тя не може да си обезпечи обилни дипломатически победи. Нейните дейности към този момент доведоха до самопризнания от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и английския министър на защитата Бен Уолъс, че нито една от двете страни евентуално няма да изпрати бойни елементи в Украйна при положение на война.

Съединените щати и техните съдружници се надяват, че имат разполагаем задоволително принадлежности, с цел да дадат отпор на желанието на Русия за " сфера на въздействие " или " буферна зона ". Те включват опасността за блокиране на достъпа на Русия до интернационалните пазари и гарантиране, че нейният балтийски газопровод " Северен поток 2 " в никакъв случай няма да бъде въведен в употреба, в случай че Москва стартира военна атака в Украйна.

Не е ясно до каква степен значимо е в действителност това за Москва. Нейният нападателен метод през тази година провокира начало на диалога.

Представители на държавното управление на Съединени американски щати побързаха да заявят, че ще обсъдят предложенията взаимно със съдружниците, макар че на някои от тях се гледа като на неприемливи и Вашингтон остава зает с това европейските страни да вземат лични решения.

ЗА ПУТИН ВЪПРОСЪТ Е ЛИЧЕН

Този отговор на Съединените щати тревожи страните в Източна Европа, които така и така се притесняват, че Вашингтон желае да понижи своите европейски задължения, с цел да се концентрира върху станалия по-агресивен Китай. Съединени американски щати желаят Европа да прави повече за личната си защита - само че това доста се разграничава от съветския план.

" Предложението " на Русия беше силите на Съединени американски щати и НАТО да се изтеглят от страните, в които не са били преди разширението през 1997 година На процедура това би означавало пактът да се ангажира с евакуиране на западните сили от Източна Европа и някогашните руски републики от Балтика до Централна Азия. Една уговорка планува Съединени американски щати и Русия да заобикалят разполагането на нуклеарни оръжия отвън своите територии, което би означавало завършек на наличието на американски нуклеарни оръжия в Европа, където те са споделени с страни като Германия, Ирландия, Италия и Турция.

Отхвърлянето на тези оферти може да даде на Русия мотив за по-нататъшно милитаризиране на границата ѝ, в това число за непрекъснато военно наличие в Беларус, което е допустимо да включва нуклеарни оръжия.

За съветския хайлайф в региона на сигурността и защитата скоростта, с която НАТО се разшири в Източна Европа, беше потрес, изменничество що се отнася до неписаните обещания, които Москва смяташе, че е получила.

За мнозина в Русия това остава преплетено със личните им персонални провокации от това време.

Този месец Путин разкри, че е при започване на 90-те години на предишния век е работил като таксиметров водач, с цел да свърже двата края.

" Честно казано, не ми е доста прелестно да приказвам за това ", сподели той в документален филм, описвайки разпадането на Съветския съюз като " покруса " за доста хора.

Източноевропейските страни обаче видяха в края на Съюз на съветските социалистически републики и Варшавския контракт избавление - нещо, което те ще се борят да запазят.

ЩЕ съдебна експертиза СТИГНЕ ЛИ ДО " ФИНЛАНДИЗАЦИЯ " НА УКРАЙНА?

Полша, която към този момент упреква Русия, че стои зад опитите на мигранти да преминат на нейна територия от Беларус, разгласи тази седмица, че ще купи създадени в Съединени американски щати танкове " Ейбрамс ". Това стана след симулация на война по време на военни учения, която сподели, че тя може да загуби от съветските сили. Други европейски страни обаче остават по-притеснени за доставките на съветски газ, защото една рецесия със снабдяването през зимата може да се окаже още по-сериозна от онази, която докара до скок на цените по-рано тази година.

На един от фронтовете Москва е изключително сполучлива.

Украйна - най-голямата страна някогашна руска република (след Русия) - беше сложена в състояние да се почувства доста по-малко стопанин на ориста си, попаднала в положение на неопределеност сред Русия и западните си съдружници, които не желаят да рискуват война поради нея.

Възможностите на Москва обаче също имат своите граници. Русия може да завоюва лимитирана война с Украйна, с цел да завладее спомагателни земи в региона на сепаратистките територии в Донбас и Луганска област, които на процедура завладя през 2014 година, и евентуално да си обезпечи канал, който доставя с вода окупирания от Русия Крим.

Един нескончаем опит за окупиране на обширната територия на Украйна обаче може да бъде кървясъл, безреден и безценен. Възможно е Москва да се надява, че една по-ограничена война може да провокира колапс на държавното управление в Киев, което да докара на власт по-проруски водач от Володимир Зеленски. Един подобен ход обаче би могъл също по този начин да укрепи Зеленски, като накара Съединени американски щати да одобряват настояванията му за повече оръжия, да вземем за пример ракети за противовъздушна защита " Пейтриът ", след към този момент доставените противотанкови ракети " Джавелин ".

Малко евентуално е НАТО да извърши напълно настояването на Русия да анулира обещанието си да предложи един ден участие на Украйна, макар че самият развой е считан за изцяло спрян.

Една фраза, която все по-често се употребява както от съветски, по този начин и от западни анализатори, обаче е " финландизация ".

Това значи Украйна да бъде по средата - там, където се намираха Финландия и Австрия по време на Студената война - и без да бъде член на НАТО, да се интегрира все по-тясно с други европейски сътрудници.

В последна сметка и двете страни се причислиха към Европейския съюз, а в този момент са обхванати от клаузата зв Лисабонския контракт за взаимна защита в блока. Финландия, сходно на прилежаща Швеция, също е тясно интегрирана в НАТО, в това число като купи създадени в Съединени американски щати изтребители Ф-35.

Не е ясно дали това ще удовлетвори Москва. Ако Русия в действителност желае да обърне обстановката с разпадането на руската империя преди три десетилетия, може да се наложи да го направи по същия метод, по който тя е била построена - с военна мощ. Дали е допустимо Москва да реализира това, без да провокира по-общ, пагубен спор, е доста по-трудно да се каже.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР