На 25 август Държавна опера - Русе ще представи пред

...
На 25 август Държавна опера - Русе ще представи пред
Коментари Харесай

Русенската опера представя във Варна една от най-новите си и мащабни продукции

На 25 август Държавна опера - Русе ще показа пред варненската аудитория една от най-новите си и огромни продукции - операта  " Набуко "  от Джузепе Верди. 

На сцената на Летния спектакъл във Варна ще чуем превъзходните гласове, които носят славата на българското оперно изкуство по света - баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на " богоравния " вавилонски държател, Йоана Железчева в трагичната роля на Абигаил - дръзката претендентка за трона, и Юлиан Константинов, който ще се превъплъти в достолепния сановник Закария, лидер на еврейския народ. Те, дружно с Петър Костов, примерен реализатор на ролята на Измаил, и Петя Цонева, която въплъщава органично облика на сензитивната и жертвоготовна Фенена, ще изпълнят оперната вечер с артистизъм от извънредно висока класа. Участват още: новото попълнение в състава на опера Русе англичанина Едуин Кей, като висш сановник на Баал; възпитаникът на НМА " Проф. Панчо Владигеров " Иван Пенчев в ролята на Абдало;  Теодора Чукурска, приключила Академията на Ла Скала, ще извърши ролята на Анна. 

Диригент на спектакъла ще бъде младият и надарен русенец Димитър Косев, режисьор е Георги Симеонов, хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани, концертмайстор - Анна Фурнаджиева.

Костюмите са направени от италианския режисьор Марио де Карло, който благодарение на петчленния си екип трансформира русенската режисура на " Набуко " в картинно платно, наситено с дълбочина и  фигуративни нюанси.

Премиерата на спектакъла се реализира на 19 април в Русе, а превъзходните хор и оркестър на Русенска опера обраха овациите на препълнената зала.

Венцеслав Анастасов е баритон от извънредно висока класа. Красив тембър, безупречно белканто, стилистична компактност на интерпретациите, в комбиниране със вълнуващ артистизъм – това са емблемите на неговото неповторимо театрално наличие. 

Роден е през 1971 година в Русе в фамилията на именитите български оперни артисти Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва Музикалното учебно заведение в Русе в класа на Георги Делиганев и ДМА при проф. Асен Селимски. Бързо се издига до най-високите равнища на оперното изкуство.

Репертоарът му включва централните баритонови партии от най-известните опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Гуно, Доницети, Росини, Моцарт, Чайковски, Бородин и други

 Венцеслав Анастасов работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в " Дон Карлос " и Ескамилио в " Кармен " (режисьор на постановката е Карлос Саура).

С маестро Зубин Мета взе участие в " Турандот " и записва DVD, пее в продукцията на Метрополитен опера " Ифигения в Таврида " и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия.

Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през подиуми като Гран Театро де Лисео – Барселона, Театро Верди в Триест, Тетро Масимо в Палермо, Театро Сан Карло в Плермо, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и други Звездният български баритон е един от плеядата наши артисти, които вършат чест на най-престижните оперни подиуми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР