На 25 април се отбелязва 300-годишнината от издаването на Робинзон

...
На 25 април се отбелязва 300-годишнината от издаването на Робинзон
Коментари Харесай

Робинзон Крузо стана на 300 години

На 25 април се отбелязва 300-годишнината от издаването на " Робинзон Крузо “ от Даниел Дефо.
В международната литература има малко произведения, които не престават да са настоящи от епохи. При това Рабле, Молиер, Сервантес и частично даже Шекспир не са литература за всеки, а на процедура през детството си всеки е прочел „ Робинзон “, заяви Би Би Си, представени от БГНЕС.
Не всеки знае, че историята на британския авантюрист има продължение. След тропически остров, той се придвижва в Сибир.
Образът на Русия се оформя от безкрайни глъбини, мраз и разбойници.
Във втората част на романа се споделя по какъв начин един неотклонен изследовател на благосъстояние и завършения, живял в родината си в продължение на шест години, почнал ново пътешестване.
Започва от Бразилия, където е бил в младостта си, посещава " своя " остров, на който съумява да образува село с 70 поданици. Там, в престрелка с други племена, които не се причислиха към цивилизацията, лойлният му другар Петкан беше погубен.
От Новия свят Робинзон пътува до Южна Африка, Мадагаскар, Индия, Филипините и Китай. Навсякъде си купувах бижута, перли, слонова кост, индийско орехче, карамфил и други скъпи и компактни артикули.
Вече се подготвял да отплава, само че различен английски търговец го убедил да се върне по суша с съветски търговски кортеж.
През пролетта на 1703 година един кортеж от 16 пасажери пресича граничната река Аргун.
„ Не можех да не усещам огромно наслаждение във връзка идването в една християнска страна. Защото, въпреки и московчаните, според мен, надали да заслужават наименованието християни, те смятат себе си за такива и по собствен метод са доста набожни”, написа Дефо от името на своя воин.
Скоро Робинзон се убеждава, че част от коренното население на Сибир са езичници, и е доста засегнат от обстоятелството, че съветските войводи не са се заели да ги извърнат към християнството. Решавайки да вземе нещата в свои ръце, той изгорил през нощта дървен кумир, " ужасяващ като дявола ", и едвам избягал от ядосаната навалица.
„ Мислех си “, продължава пътешественикът, „ че когато се приближаваме към Европа, ще минем през по-културни и гъсто обитаеми региони, само че се заблудих. “
Зимуват осем месеца в Тоболск, който Дефо назовава " столицата на Сибир ". През 2003 година локалните фенове на историята настояват, че са намерили в техния град " домът на Робинзон Крузо ", подобаващ по възраст и отговарящ на описанието.
В последна сметка след поредност от завършения напролет на 1705 година Робинзон се завръща още веднъж вкъщи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР