На 24 юни Турция ще гласува за президент и парламент

...
На 24 юни Турция ще гласува за президент и парламент
Коментари Харесай

Турция: Предсрочни избори при извънредно положение


На 24 юни Турция ще гласоподава за президент и парламент – вотът е предварителен, ситуацията изключително, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Има разнообразни версии за това кое наложи изборите да се изтеглят с повече от година напред, вместо да се проведат на 3 ноември 2019 година Най-коментирана е тази, че актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган бърза към едноличната власт, само че тя и в този момент е такава. Пет дни след несполучливия опит за прелом от 15 юли 2016 година бе въведено изключително състояние и страната се ръководи с декрети.

Продължават всеобщите арести по съмнения за терористична агитация, турската лира катастрофира и топи цената си, стопанската система се срутва, безработните млади и високо образовани хора са прекалено много. Това са основните тематики от предизборната акция, посочени в междинния отчет на Мисията на ОССЕ /Организация за сигурност и съдействие в Европа/, която стартира наблюденията си на 24 май. Делегацията е ръководена от дипломат Одри Гловър /наблюдавала избори и в България/ и седмица преди датата на вота разгласява в уеб страницата на ОССЕ документа единствено на британски, и макар, че той е за Турция, няма вид на турски език, нито изказване за медиите, само че пък е привлякъл интереса на Радио „ Гласът на Америка “, означи в. “Джумхуриет “.

Конфликтна атмосфера и поляризация Докладът е от 11 страници и съдържа информация за измененията в изборното законодателство. Припомнено е, че главната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ внесе тъжба в Конституционния съд, с която настоя за отменяне на вота от скандално многото незалепени пликове и бюлетини без щемпел от секционните комисии.

Това стана след референдума от април 2017 година, който поддържа измененията в Конституцията на страната, само че магистратите отхвърлиха проблема като неплатежоспособен. В отчета на ОССЕ се показва, че конфликтната атмосфера в акцията за президентските избори е отражение на общата поляризация, а всички претенденти за държавен глава употребяват корав и стигматизиращ език против съперниците си. В обществените си речи настоящият президент не пропуща да упрекна другите състезатели за поста като поддръжници на тероризма. На 28 май обаче той подаде правосъден иск против претендента на НРП Мухаррем Индже поради негово слово пред участници в протест. В междинния отчет е маркирана и акцията посредством медиите, и обстановката с потребителите на обществените мрежи. Цитирани са данни на турското Министерство на вътрешните работи, съгласно което в интервала 28 май - 11 юни 1 199 души са пропагандирали /в Туитър и Фейсбук/ в интерес на тероризма, употребили са езика на омразата и са заплашили целостта на страната и обществото, а 643 от тях към този момент са получили санкции.

По отношение на медиите е очебийно, че преобладават обвързаните с държавното управление и подвластните от публичните поръчки издатели и притежатели. В редакциите е налице поляризация, доста медии са затворени, а пандизите са цялостни с публицисти, се споделя в документа на наблюдаващите.

Международни организации показаха паника от провеждането на избори в изискванията на изключителното състояние, а това би заплашило изборния развой. На 9 май Върховният комисариат по правата на индивида при Организация на обединените нации прикани за незабавна анулация на изключителното състояние, с цел да се подсигуряват сигурни, надеждни и демократични избори. В отчета се акцентира още, че Конституцията пази свободата на изразяването, само че Законът за битката са тероризма и регулаторният режим за интернет лимитират медийната независимост. Според изборното законодателство, медиите би трябвало да отразяват политическите акции на претендентите и партиите на равни начала. Но Висшият избирателен съвет самичък утвърждава едни медии и отхвърля поръчките на други. Освен това, Върховният съвет за радио и телевизия засекретява отчетите си за мониторинга на медиите, те не са налични за обществото, се показва в документа на ОССЕ.

Очаквано, заключенията в този отчет не се понравиха на държавното управление в Анкара и представителят на Външното министерство Хами Аксой реагира остро, като акцентира, че изказванията на наблюдаващите не съответстват с действителностите. „ В нашата страна изборите са демократични, акцията се развива в плуралистична и конкурентна среда, само че отчетът съдържа чисто политически мнения, които се разминават с настоящите обстоятелства за изборния развой. Ще продължим съдействието си с Мисията на ОССЕ въз основата на цялостна бистрота. Универсалният главен принцип на задачите е да правят справедливи наблюдения и затова чакаме всички наблюдаващи в страната да се преценяват с това “, съобщи Аксой.

„ Турция е изтощена от упадъка си “

„ Турция би трябвало бързо да направи нов ход, имаме потребност от нова епоха, от нова страница, тъй като в този момент обстановката е тежка и прогнозите са отрицателни. Турската лира се обезценява, стопанската система се сгромолясва, през днешния ден имаме милиони безработни, огромен брой учители чакат назначения. Кой е удовлетворен – фермерите, държавните чиновници, търговците, индустриалците? Само една дребна група е щастлива и тя седи зад бюрата си. Турция е доста изтощена от всичко това и би трябвало да отскочи “, разяснява водачът на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Партиен специалист огласи отчет под заглавие „ Фактурата за изключителното състояние “, в който с съответни данни се разказва действителната картина на загубите в страната. Иначе управляващите всеки ден внушават, че Турция е жертва на външни операции и стопански удари. Лирата се топи – от 3.03 лири за 1 $ в този момент курсът е над 4.60, еврото от 3.33 лири в този момент се обменя против 5.38, което прави 34% и 38% амортизация. Валутният недостиг на фирмите преди изключителното състояние бе 207 милиарда $, в този момент е 227,7 милиарда $. В действителния бранш обстановката е идентична – преди опита за прелом и прелюдия след него режим валутният недостиг от 7,5% скочи до 63,3%, се показва в разбора.

Външният дълг на страната доближи 453, 2 милиарда $, а беше 423,1 милиарда, в частния бранш – от 297, 2 милиарда $ стана 316, 4 милиарда Дефицитът по настоящата сметка възлезе на 55, 4 милиарда $, до момента в който преди беше 29,4 милиарда, а 12-месечният недостиг по нея е повишен с 88.4%. Дефицитът по външната търговия доближи 84, 9 милиарда $ при предходно равнище от 58,1 милиарда

До преди 20 юли 2016 година директните задгранични вложения в Турция бяха в размер на 13,7 милиарда $, само че след това се свиха до 12 милиарда, годишният спад е с 12, 4%. Инфлацията удари потребителите с сегашно равнище от 11,06% против предходното от 7,74%, по този начин тя изяжда по 1 от всеки 5 хляба, 2 яйца, 4 маслини и 3 чаши прясно мляко. За една година националният приход понижа с 11,6 милиарда $ – от 862,7 милиарда спадна до 851,1 милиарда, а на човек с 286 $. Дългът на семействата към банките се усили с 25,3% - от 397,8 милиарда $ набъбна до 498,5 милиарда Хиляди компании затвориха порти – през 2016 година броят им бе 9 850, а през 2017 се усилиха до 14 701 Само през първите три месеца на 2018 година 29 909 търговци банкрутираха, а от юли 2016 година досега общият брой на потъналите е 176 911 души. Безработните са 6,1 млн. души, 9,5 млн. са без осигуровки.

В 260 терористични офанзиви след 15 юли 2016 година починаха 619 бойци и цивилни жители. За 22 месеца в изключително състояние 624 дами станаха жертви на закононарушения, 387 деца – на принуждение. Безработицата при дамите е 27%, а от принудените да работят 2 млн. деца 80% са без осигуровки и застраховки. През този интервал са издадени 31 декрета. Докато през 2015 година по показателя за върховенството на закона Турция заемаше 80-а позиция измежду 113 страни, към този момент падна до 103-а в класацията.

Турция се трансформира в затвор

В момента в пандизите броят на наказаните и арестуваните е 230 000 души, преди опита за прелом те бяха 188 000, нарастването е с 22,3%. По този индикатор страната е на второ място след Русия. Зад решетките в очакване на правосъдни процеси са и 135 публицисти, като това отрежда „ лидерска “ позиция на Турция, други над 2 500 останаха без работа. Индексът за свободата на печата дефинира 157-о място на страната измежду общо 180 страни. От работа бяха отстранени 5 822 академични преподаватели, 33 497 учители, 114 729 държавни чиновници. Правото на стачки бе отнето на 154 000 служащи, 1 006 починаха при трудови злополуки.

И Ердоган е изтощен

Британският „ Таймс “ дни преди вота в Турция означи, че известността на президента Ердоган е спаднала и това е за пръв път в политическата му кариера. Вестникът акцентира, че новата система на ръководство ще даде голяма власт на президента, няма да има министър-председател, а въздействието на Народното събрание ще бъде доста отслабено. „ Ердоган наподобява отпаднал. Изборите

демонстрират, че той е изправен пред тежка конкуренция. Ако на вота от ноември 2015 година той получи поддръжката на 50,01% от гласоподавателите, съгласно последните изследвания сега тя е 48,3% “, написа „ Таймс “.

Цитиран е специалистът Макс Хофман от Центъра за американско развиване, който споделя, че тези, които са дали своят вот за Ердоган по прагматични съображения, в този момент се двоумят, разтърсено е и убеждението на по-малко религиозните, центристките турци, че той най-добре би управлявал стопанската система. Хофман, който е сътрудник на турската социологическа организация Метропол, прецизира: изследването сподели, че е налице необятен яд във връзка сирийските бежанци и просветителната система в страната. Ердоган е отпаднал, а и турците се умориха от медийното му преекспониране в продължение на 15-те години във властта, споделя специалистът. Според анкетата, 40,7% считат, че стопанската система на Турция се ръководи добре. Версията на Ердоган за срутва на турската лира обаче гласи, че това е дело на лихварско лоби в чужбина, написа „ Таймс “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР