„На 24 юни ние не само ще изберем президент, но

...
„На 24 юни ние не само ще изберем президент, но
Коментари Харесай

Посланието на Ердоган от Босна

„ На 24 юни ние освен ще изберем президент, само че и ще създадем избор за страната си за идващия век. “ С тези думи турският президент Реджеп Ердоган се обърна към близо 12-те хиляди, събрали се в олимпийската зала „ Зетра “ в Сараево в неделя.

Извън залата, да видят Ердоган са пристигнали още 10 хиляди турци, множеството от които са пътували чак от Франция, Австрия, Германия и Холандия. С митинга Ердоган изпрати обръщение както към европейските страни, които блокираха предизборните му изяви в Европейски Съюз, по този начин и към представителите на турската диаспора да вземат участие интензивно освен на изборите в Турция през юни, само че и в политиката на страните, в които живеят, с цел да понижат „ анти-турските “ настроения.

Ердоган: Турция ще бъде световна мощ

Визитата на Ердоган в Сараево предложи доста материал за разбор. Малко преди идването на турския президент, държавната организация „ Анадолу “ заяви за

предотвратен опит за нападение против Ердоган

по време на балканската му аудиенция. В самата Босна поддръжниците на формалния хазаин – босненският водач Бакир Изетбегович – спореха с всеки, който сложи под подозрение задачите на визитата на Ердоган и това дали в последна сметка Босна не се трансформира в спътник на Турция. Европейски Съюз наблюдаваше с безпокойствие и безмълвие митинга, на който Ердоган насочи непосредствено обръщение, че това е възмездие към всички, които взеха решение да спрат неговите манифестации за разлика от „ демократична Босна “.

Опонентите на Ердоган обявиха, че има скрити цели на визитата му в Сараево. Той, обаче, отговори на тези обвинявания сбито: „ няма скрити цели “.

Ако погледнем към връзките сред Сараево и Анкара, ще забележим, че в действителност нещата наподобяват ясни и няма потребност от половинчати послания. Двете страни имат доста положителни връзки, а босненските и турски компании вземат участие дружно във възобновяване на Босна след Югославските войни през 1990-те. Традиционно турската външна политика има интерес към Западните Балкани и Ердоган единствено ускори тази наклонност. През последните години турските компании ускориха въздействието на Анкара, а Ердоган е посрещан задушевно както от босненските водачи, по този начин и от сръбския президент Александър Вучич.

Посредством религиозните институции, Ердоган сподели на балканските мюсюлмански общности, че не са сами

Този ход е изключително значим и потребен за турската външна политика във времена на засилващата се ислямофобия освен в Западна Европа, само че и на Балканите. С разнообразни планове Турция подкрепя мюсюлманските общности - от обезпечаване на работни места в Турция до образуване на поклонения в Мека. Така да вземем за пример, две-трети от популацията на сръбския град Нови Пазар е формирано от бошняци, като множеството от тях работят най-вече в Турция. Половината от популацията на Босна и Херцеговина е мюсюлманско и огромна част от него има благосклонности към Турция и особено към Ердоган, с помощта на серията от планове, инициирани от Анкара през последните 10 години.

Пътят на Турция от република към султанат

Мъчения и боязън след опита за прелом против Ердоган

На митинга в Сараево да видят Ердоган бяха пристигнали турци от Западна Европа - от Холандия, Германия и Австрия, както и от Македония, региона Санджак в Южна Сърбия, Черна гора, Косово.

Ердоган изпрати две послания. В специфична тирада, ориентирана към диаспората,

турският президент прикани турците в Европейски Съюз да вземат участие интензивно в изборната акция

Традиционно, турското население в Европа има съществена роля по време на избори и към този момент то е предпочитало да гласоподава повече за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването. Ето за какво Ердоган употребява мотива да се обърне точно към диаспората.

Митингът в Сараево имаше и второ обръщение, само че отправено към Европейски Съюз. След като редица европейски страни взеха решение да забранят провеждането на предизборни шествия, проведени от Анкара, турската администрация погледна към Балканите, където сходни ограничения против Ердоган не се чакат - даже в противен случай. Босненският водач Бакир Изетбегович е един от най-видните поддръжници на Ердоган и самият той употребява митинга на 20 май, с цел да покаже пред съперниците си, че има поддръжката на главен районен вложител като Турция. В Босна също се чакат избори тази година – през октомври – и анализаторите считат, че Изетбегович ще употребява митинга в негов плюс.

Една от най-важните тематики, които Ердоган разиска в Сараево, е построяването на

автомагистралата Белград-Сараево.

„ Магистралата ще бъде елексир за районен мир “, съобщи Ердоган в Сараево. По имперски фасон, турският президент вижда в построяването на инфраструктура опция за усилване на въздействието си. Вероятно има триумф, откакто Сърбия също счита да взе участие в построяването на стратегическата автомагистрала от Сараево до Белград.

Въпреки че сходна пътна артерия би имала в действителност значимо икономическо значение, босненският водач Изетбегович вижда в този план най-вече политическа опция да ускори личните си позиции и по тази причина го поддържа от самото му начало. Изграждането на автомагистралата ще коства към 3 милиарда евро с главно присъединяване на Анкара.

Балканският бизнес хайлайф обичайно гледа добре на плановете с Турция, които носят задоволително добра облага. Особено това е очевидно в Западните Балкани. Турският експорт към Босна доближи връх откогато беше подписано съглашението за свободна търговия сред Сараево и Анкара през 2002 година 350 милиона $ е той единствено през 2017 година, а общият търговски размер сред двете страни е към този момент 620 милиона $. По думите на Ердоган, турските компании ще получат извънредна опция да вземат участие в индустриални, инфраструктурни и транспортни планове в Босна.

През януари беше реализирано съглашение за построяването на автомагистрала Сараево-Белград. Проектът е плануван да бъде изпълнен от турски компании с локална работна ръка. Тази автомагистрала се очакваше от години, защото съществуващите транспортни връзки сред Босна и Сърбия са незадоволителни и сложни за достъп от други страни. С новата автомагистрала се чака тези спънки да бъдат преодолени.

Маршрутът на автомагистралата се чака да бъде Сараево-Зеница-Тузла-Бръчко-Биелина-Белград. Град Тузла е един от най-важните индустриални центрове на Босна и Херцеговина и свързването му със столицата ще подкрепи доста стопанската система на Босна и района.

От години за анализатори е ясно, че посредством инфраструктурни и други планове, Анкара ускорява позициите си на Балканите. През последните пет години те бяха подложени на напън от Русия, която е другата страна със мощни ползи в района. И до момента в който в Близкия изток Ердоган се схваща с Путин, то на Балканите обстановката е друга. Така да вземем за пример, Турция поддържа босненският водач Бакир Изтебегович, а Русия е зад сръбският водач Милорад Додик. Двете страни идентични районни цели – изтласкването на западното въздействие от Западните Балкани, само че имат разнообразни цели за постигането на тези цели. Докато турските компании работят с всеки предприемач на Балканите, който би желал продължително съдействие с тях, Анкара въпреки всичко избира да работи с мюсюлманските общности. В контрастност, Русия лобира за „ единна православна общественост “. По този метод двете страни, които в Сирия намират един език, в Босна се оказват противници.

Митингът в Босна сподели, че Ердоган знае по какъв начин да обработва публичното мнение. Опозиция против него има, само че не са малко и тези, които застават зад политиките му. Посланието му към турската диаспора съдържа един изключително значим детайл – турските общности да се засилят и да вземат участие в локалните политики в страните, където живеят. По този метод Ердоган освен си обезпечава поддръжка за изборите, само че прави опит да въздейства на вътрешните работи в страните от Европейски Съюз.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР