На 24 юни Българската православна църква отбелязва рождението на Йоан

...
На 24 юни Българската православна църква отбелязва рождението на Йоан
Коментари Харесай

Еньовден е, годината бавно се обръща и тръгва към зимата

 На 24 юни Българската православна черква отбелязва рождението на Йоан Кръстител. На напреднала възраст свещеникът Захарий и неговата брачна половинка Елисавета получават новина, че ще имат наследник. Св. Йоан се ражда единствено месеци преди Спасителя Исус Христос и проправя пътя на неговото обучение. Свети Йоан стартира да покръства юдеите във водите на река Йордан.Празникът у нас обаче е преплетен с езическото ни минало - съгласно националните вярвания днешния ден е отдаден на билкарството. На Еньовден слънцето трепти, а годината постепенно се обръща и потегля към зимата. Точно на днешния ден Еньо Бильобер облича кожуха си и потегля да търси сняг.

Традицията повелява преди изгрев да бъдат събрани 77 билки и половина - по една за всяка болест, а половинката - за заболяването, която няма име. Берат се през днешния ден, тъй като силата им е най-голяма. Билките се събират на букетче, привързано с червен конец.

А когато слънцето изгрее - погледнете през рамо сянката си. Ако тя се вижда цяла - ще бъдете здрави през цялата година.

Днес освен билките са лековити - преди да се обърне към зимата, слънцето се " къпе " във водоизточниците и водата става лековита. След " банята " се отръсква, а падналите капчици роса са с магическа мощ.

Нощта против Еньовден е обхваната с мистичност - лечебната мощ на билките носят звездите, които слизат ниско и подаряват силата си. Небето се отваря - освен това и за положителни, и за неприятни сили. В горите танцуват самодиви и паднали от небето змейове.

Но това е единствено до изгрев слънце - първите лъчи гонят злите същества, само че и лишава лечебната мощ на билките. Ето за какво те би трябвало да бъдат набрани преди слънцето да се покаже.

Иманярите също тачат днешния празник. Според националните вярвания в нощта против Еньовден на местата, където има заровено имане, се появяват сини пламъци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР