На 24 юни 1949 г. във Велико Търново се ражда

...
На 24 юни 1949 г. във Велико Търново се ражда
Коментари Харесай

Емил Елмазов: Страдаме от безсъние заради студените салати

На 24 юни 1949 година във Велико Търново се ражда огромният български врач и публицист Емил Елмазов. Неслучайно, идвайки на бял свят на Еньовден, ориста го орисва да лекува с билки. Почти целия си житейски път, до неочакваната му кончина на 11 август 2019 година, той посвещава на лечебните треви, прилагайки антична национална медицина и ирисова диагностика. Основател е на резерват „ Билкария ” в Боженския Балкан. Дълги години управлява Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни. Член-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва. Автор на книгите „ Мелодия за обой и китара ”, „ Изпитателят и гравитацията ”, „ Златният град ”, „ Юнашка дреха ”, „ Жертвата ”, „ Луна в кладенеца ”, „ Щастливи скитници ”, „ Изначалният самун: Лимец - дивото жито на древността ”, " Възкресението на лимеца ” и други

Малко преди гибелта си Емил Елмазов даде изявление за „ Марица “.

Г-н Елмазов, с изключение на билкар и врач, вие сте и ирисолог. Разкажете за диагностиката по ирисите на очите.

Тази просвета съм учил 4 години в Полша и упражнявам повече от 30 години. В ириса на окото се разчитат знаци, които демонстрират разнообразни болести. Този тип диагностика е доста остаряла просвета - в Хеопсовата пирамида са открити папируси със схеми на ириси.

Богомилските врачове са носили в торбата с билките и един зелен кристал, с който са оглеждали ирисите и след това са подбирали въздействията си. През вековете методът, прочут и на траките, като че ли е позабравен от хората, както се е случило и с доста други достижения на нашите предшественици. Ала ирисологията не е единствено диагностика, а и прогностика.

Ирисът е като грамофонна плоча, на която може да се види здравословното положение. Техниката към този момент е доста напред и от лупичката на Димков и апаратурата, с която разполагам, има 2000 година разлика. Днес имаме камери, които могат да усилят неведнъж ириса, да го снимат и в допълнение да го усилят посредством компютърна обработка. Така че актуалната ирисова диагностика ползва камера, компютър, принтер.

След 20-годишна процедура, изследвайки звуковия резонанс сред вселената и индивида, сред облиците и индивида и околния свят и индивида, сътворих собствен способ - елма, в който действителното око на индивида и увеличеното му око влизат неизбежно в резонанс заради това, че имат идентични форми, цветове и пигментации.

Защо националната и обичайна медицина непрестанно " кръстосват шпаги "?

Така е, само че все по-често има лекари, които споделят - идете търсете билки, медицината е дотук. В Индия да вземем за пример има основана обществена мрежа от институции - университети, клиники по естествена медицина. В Китай още по времето на Мао бяха основани институции за национални лекари, с цел да не се загуби естествената им медицина, и с помощта на нея те популяризират китайските билкови артикули по целия свят.

А българската естествена медицина е толкоз богата, като се стартира от античните тракийски умения - от Орфей, и се мине през богомилските врачове, средновековните лечители и тези, от началото на 20. век, пък и днешните. Цялото тяхно благосъстояние от познания можеше да се трансформира в една доста потребна и уважавана в света процедура.

Сега от половината свят идват да се лекуват при нас с билки. В същото време няма държавна поддръжка, която да трансформира тази естествена мъдрост, която съчетава диагностика и лекуване с естествени вещества в държавна политика, а България е на трето място в света по лечебна флора.

Имаме ли билки, които са застрашени от изгубване?

Голяма част от ендемитите (видове, които се срещат в избран район), които порастват в горите и около горите, започнаха да изчезват, най-много поради пожарите. Затова в Съюза на билкарите и производителите на живи храни взехме решение, че би трябвало да предизвикваме основаването на резервати. Така изградихме резерват Билкария в Боженския Балкан, където заварихме доста диви билки, само че и създадохме нови насаждения. На повърхност от 300-500 декара отглеждаме разнообразни типове билки, които са сертифицирани като биологични.

Интересно е, че в близката до нас гора открихме лечебната зеленика, известна и като зимзелен ​- растение, което прогонва болката. Среща се и в града под всяка тераса, само че друго е, когато се гледа на чисто измежду природата. Там засадихме също лавандула, култивиран чай, роза дамасцена и доста други В този резерват възродихме и лимеца. Тъй като изнасяме съвсем цялата си хлебна пшеница и ядем фуражна с добавки, някой трябваше да освободи българина от тази тежка тегоба да яде синтетичен глутен - и това е античният лимец.

А по какъв начин да разпознаем кой е същинският самун от лимец?

Това е доста прекрасен въпрос. Тук вкарваме едни остарели способи за доверие. Създадохме задруга „ За чисти храни “, където каним всички, които пожелаят, да извършат посещаване на земеделските сектори, на нивите на съответните производители, да дегустират и да видят производството от А до Я.

В едно ваше изявление твърдите, че българите боледуват поради своите сурови вечерни салати. Какво имате поради?

В античната фитотерапия лечителите са намирали другите качества на растенията. Така са се оформили топло, студено, влажно и изсъхнало растение. Голяма част от продуктите, които вземат участие в салатите, са хладни - домати, краставици, марулята, другите зелета и други, като се изключи аленото цвекло. Вечер преди лягане, когато черният дроб последователно заспива, със суровите салати е импортирана студенина в организма, а за метаболизма, той би трябвало да обезпечи топлота. Енергията, която организмът влага, с цел да стопли студената салата, е свръхзадача и това вътрешно превръщане изчерпва силите на храносмилателната система.

Дайте образец за здравословна салата.

Ако ще е салата с ракийка, както българинът е привикнал, изключително през зимата, би трябвало да се употребяват единствено топли салати, да вземем за пример да са бланширани. Всеки зарзават може да бъде бланширан и по този начин да преживее стоплянето вън от стомаха. И когато се одобри от организма, незабавно да стартира да метаболира. За да спиш добре, организмът би трябвало да отдели избрана топлота. А когато си го изстудил от вътрешната страна и черният дроб занапред ще спи, а след 3-4 ч. сутринта ще се занимава с това, което ще се вкисне в нашата храносмилателна система, това е едно безшумно самоубийство.

Голям проблем на българите е безсънието - всеки втори човек страда от него. Това се дължи главно на студените храни, които се употребяват вечер. През зимата имаме оскъдност на естествени вещества. Марулята на 100 г зелена тъкан има 40 мг витамин С. А пачата трева, която преди време българите са консумирали, има 450 единици витамин С. Тази разлика е жестока и в случай че ние се обърнем към диворастящите растения, може да имаме невероятни триумфи в зимното хранене. Руколата, която е близка до глухарчето, би трябвало да се употребява, също и тученицата, която другояче изхвърляме като бурен, а тя е ненадмината на витамин С. Ако се съчетае с бланширано цвекло и гъби, има сериозен принос за здравето на индивида.

В Билкария учим хората по какъв начин да си произведат слънчева захар. В дните преди Еньовден, на особено устройство с огромна лупа насочваме слънчевите лъчи към бучки кафява захар. Те стартират да карамелизират, само че получават и информация, тъй като слънчевият лъч минава през всички кръгове към земята. И когато той се отпечата върху захарта, той предава информацията с всички енергийни стойности, събрани от цялото пространство. А в античния богомилски Зелейник, който неотдавна открих, написа, че листата на ряпата оказват помощ при проблеми с простатата. Те се сваряват, поставят се на стомаха и оказват помощ при уриниране. Ако това не помогне, решението е пача трева.

Препоръчайте една домашна аптека в саксия.

Добре би било в стайни условия да се отглежда седефче. То се поставя във вино и с него може да се лекува даже епилепсия. Подходящи са също градинският чай и розмаринът. Розмаринът е единственото растение, което, сложено в ядене или приготвено на чай, отивайки в червата, не разрешава захарните молекули да минават необмислено и да усилват кръвната захар. Това е доста значимо за диабетиците, по тази причина всеки от тях би трябвало да има в дома си саксия с розмарин и да поставя листенца или в супата, или в чая. Блатният тъжник и маточината пък оказват помощ при хипертония. Запарка от тях поотделно или в композиция може да замести половината медикаменти за кръвно. А от Средновековието е известно, че трите саксии, които освежават и пречистват въздуха вкъщи, са здравец, индрише и мушкато.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР