На 24 януари Православната църква отбелязва паметта на преп. Ксения

...
На 24 януари Православната църква отбелязва паметта на преп. Ксения
Коментари Харесай

Много красиви имена имат повод да почерпят днес!

 На 24 януари Православната черква отбелязва паметта на преп. Ксения Римлянка и блаж. Ксения Петербургска.

Преп. Ксения Римлянка

Светското й име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството й та чак до гибелта й нейният живот отразявал даденото й по рождение име. Цялата й душа била устремена към Господа, Нему принадлежала и Нему посветила дните си. Тя живяла през V век. 

Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви ограничения, обградена с грижи и улеснения, само че душата й не се привързала към нищо земно и тя от рано решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Господа Иисуса Христа.

Когато станала госпожица, нейните родители я сгодили за един придворен и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква стихия се разраствала в душата на кротката Евсевия. Тя старателно се молела да съумее да резервира свещения си обет за непорочие и най-после взела тежкото, само че само допустимо решение да напусне дома си и вечно да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.

Нейните правилни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота й. За да скъса изцяло с предходната си идентичност, преподобната сменила името си на Ксения, което значи странница.

Блаж. Ксения Петербургска

Блаженната Ксения Петербургска живяла в 18 в. Името Ксения значи " чужденка " или " странница ". Сказанието за св.Ксения не ни споделя историята на нейното детство и юношество, само че с помощта на хорската памет са се съхранили и запазили доста детайлности от нейния нравствен героизъм и чудотворство.

От житието на св.Ксения е известно това, че била омъжена за придворния артист Андрей Петров със звание полковник. Младото семейство живеело щастливо към 3 години, тъй като брачният партньор на Ксения умрял ненадейно. Останалото от брачна половинка й завещание тя раздала на бедните, а техният дом подарила на своя позната с изискването да стане подслон за небогати. 

От ранна заран света Ксения обикаляла в града, а вечер отивала в полето, където се отдавала на гореща молитва. Хората  не могат  да одобряват дейности, които излизат отвън рамките на нормите и св.Ксения понасяла доста подигравки и оскърбления, изключително от децата, които играели на улицата. Но блаженна Ксения ги приемала със примирение и последователно хората привикнали със странностите на святата. Намирали се и положителни и състрадателни хора, които й предложили покрив, храна и топли облекла, само че тя отказвала съвсем всичко.

С течение на времето хората почнали да виждат, че у Блаженната Ксения има доста Божия благосклонност и хората, които тя посещавала или от които вземала лепта ставали щастливи и сполучливи в делата си. Ако Ксения влизала в даден дом, това се смятало за изключително добър симптом. Майките се радвали, в случай че тя целувала техните деца и хората забелязвали, че в случай че тя вземе на ръце болно дете, то оздравявало. 

За своя свят живот и самообладание св.Ксения получила от Бога дара на прозорливостта и чудотворството. Блаженната Ксения постоянно се явявала във видения на хора, изпаднали в сложна обстановка, предупреждавала за заплахата и ги спасявала от бедствия. Св.Ксения пособия и на императори, и на обикновенни хора, живели както през 18 век, по този начин и в съвремието.

Св.Ксения имала необикновен гений, като пособия за устройството на фамилния живот. Тя " устроила " десетки щастливи бракове, като изпращала невестата там, където е трябвало дс срещне нейния предстоящ брачен партньор, предотвратявала неверни избори. За нейната проницателност в града се носели митове. Тя постоянно ходила на посетители в семейство Голубеви, тъй като доста харесвала дъщерята на фамилията - доста скромна и красива госпожица.

Иконата на света блаженна Ксения оказва помощ на дамите да се омъжат успешно, и да живеят със брачна половинка си в обич и единодушие. Молитвата пред светицата дава сили, учи на примирение, укрепва вярата. Молят св.Ксения за благословия в идна работа. Иконата спомага за реализиране на триумф във всички сфери на живота. 

Имен ден през днешния ден честват Аксения, Аксиния, Ксения и Оксана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР