На 24 януари италианският парламент ще гласува нов президент на

...
На 24 януари италианският парламент ще гласува нов президент на
Коментари Харесай

В Италия избират президент на 24 януари

На 24 януари италианският парламент ще гласоподава нов президент на страната. Това заяви ръководителят на долната камара на италианския парламент Роберто Фико.

Седемгодишният мандат на сегашния държавен глава Серджо Матарела изтича при започване на февруари.

Президентът на Италия се избира на общо съвещание на Камарата на депутатите и на Сената. Гласуването на общо 1009 души е скрито. На първия избор претендентът за президент би трябвало да получи 673 гласа.

При вероятно четвърто гласоподаване, е задоволително безусловно болшинство плюс един или 505 гласа, на което разчита някогашният министър председател Силвио Берлускони, предлаган от дясното политическо пространство. Срещу него е проведен митинг от придвижването „ Пополо виола ” (Popolo Viola), основано по време на ръководство му като министър председател, а всекидневникът „ Il fatto quotidiano ” направи подписка, като се напомнят правосъдните му каузи. Спрягани като президенти на Италия са още актуалният министър председател Марио Драги, министърът на правораздаването Марта Картабия и други

Берлускони заплаши, че в случай че Драги стане президент, ще има предварителни избори.

Матео Ренци с „ Italia viva ” няма да гласоподава за Берлускони, а за водача на демократите Енрико Лета. За избора на държавен глава е нужно необятно болшинство, другояче може да падне държавното управление. До момента в парламентарните групи няма единодушие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР