На 24-ти юли 2019 г. ще бъде представена четвърта самостоятелна

...
На 24-ти юли 2019 г. ще бъде представена четвърта самостоятелна
Коментари Харесай

Къде отиват мечтите изложба - живопис на Александър Димитров

На 24-ти юли 2019 година ще бъде показана четвърта независима галерия в " Ларго " на един извънреден и знаков създател, любим на варненската аудитория, пловдивски виртуоз на четката и един от десетте наградени с наградата " Художник на десетилетието на изложба Ларго " - Александър Димитров.
Изложбата се назовава „ Къде отиват фантазиите “, подготвяна е особено за пространството на изложба „ Ларго “ и с нея художникът отбелязва своя 50 годишен празник. Заради знаковата годишнина тази експозиция е замислена като един мост във времето. И този мост се случва с помощта на щастливото завръщане вкъщи на цикъл от шест картини, рисувани от Александър преди повече от 20 години и показани тогава в Германия. Цикълът се назовава „ Генезис “ и въодушевява създателя да сътвори самобитно негово продължение. Новата серия картинисмислово и естетически са като продължение на тези отпреди, само че към този момент с новите инструментариум и хрумвания, които създателят развива у себе си през последните няколко години.
Посетителите на изложбата ще видят в действителност забавни съпоставки и препратки. Макар и цветово картините да черпят от една и съща палитра, то метода на изложение на създателя е друг. Темите, които го вълнуват са разнообразни. Противно на общоприетата максима, че мъдростта и философските размишления са функционалност на зрелостта, в „ немския “ цикъл на Сашо отпреди 21 години ще открием един изумително зрял за годините си, овладян и преносен създател. Картините са като една фотография на мислени, само че може би вероятни светове, като една въведения към генезиса на света. Сякаш създателят е бил глух очевидец на зараждането, на сътворението на чудото на заобикалящия ни мир. Като че ли в картините ще открием вилнеещата мощ на земните глъбини, попаднали в плен на мощната прегръдка на водата (Генезис 2 и Генезис 3), изпепеляващата буря на пясъчните стихии, формирали лицето на Земята (Генезис 1) или пък галактическите сили, дали последния подтик на земните сили (Генезис 4). Така в творбите от преди две декади ще открием пристрастеността и силата на художник, изливащ върху платното концепциите си с стремежа на младостта, само че пречупвайки ги през метафизичен въпроси и алтернативи, нищени от мъдреците откогато свят светува. Кои сме ние? Откъде идваме? Накъде отиваме? Защо сме тук?
В новия цикъл картини от 2019-та, който е самобитно продължение на предходния, естествено, ще открием различен Александър – по-съзерцателен, по-мек и лиричен в изрече, по-вгледан в детайла. Вселенските стихии тук са овладяни, фокусът е изместен не върху първичното, върху зараждането на света, а върху резултата, върху продукта на този произход. И по този начин стигаме до обичаната поанта в творчеството на пловдивския вълшебник на четката – Жената. Тя, светицата, майката, обичаната, началото на всички начала е, може би съгласно създателя, най-важния и смисления резултат от генезиса. Така във всяка от картините от 2019-та ще открием измежду първичния безпорядък и непоколебим ред, и една нежна, нежна женска фигура, която овладява всички стихии, дава ред и естетика на света, а хубостта й възпява съществуването на човешкия жанр.
За своята изява в „ Ларго “ Александър споделя: " Изложбата „ Къде отиват фантазиите ” е отдадена на красивите и по този начин устойчиви витални действителности. Игрите, в които „ Азът ” търси безусловната независимост. Своята вътрешна „ обетована земя ” и нашата обща „ обетована земя ”. Своята съгласуваност надалеч отвън рамките на всичко очевидно. В изложбата включвам платна, основани в разнообразни години и условия, само че взаимно привлечени и обединени в своята същина. Картините, основани през 1998 година, са част от независимата ми галерия, състояла се през същата година в изложба “SUD ” в Магдебург – Германия. През 2018 година в независимата ми галерия още веднъж в Германия и отдадена на „ Търсещият Човек ”, в прелестната каменна черква на Кемлиц демонстрирах част от цикъла „ Генезис ”, както и напълно нови платна, основани през 2018 г.Там за първи път се срещнаха картини от два разнообразни интервала. "
Александър Димитров е роден на 24.06.1969 година в гр. Пловдив. Завършва НХА „ Николай Павлович ” през 1995 година в класа на акад. Светлин Русев. Има осъществени 16 независими изложения в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в интернационалните конгреси в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на премиите на „ HARADA GALLERY ” Токио, Япония - “Ecologicalpoint ” (1995 г.), Художник на годината на Галерия „ Бриз ”- Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на Галерия „ Ларго “ (2008 – 2018). Създател на Галерия „ Бяла Зона ”/ Студио „ Бяла Зона ”и куратор на 26 изложения с присъединяване както на одобрени актьори, по този начин и на напълно млади създатели. Александър Димитров има осъществени три изложения в Арт Галерия Ларго – през 2011, 2013 и 2015 година. Живее и работи в гр. Пловдив.
Александър се завръща в изложба Ларго, носейки ни безредици, страсти и картини, особено основани за изложбата.Очакваме ви на откриването на 24-ти юли, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8 и дружно, на по чаша вино, ще потърсим в картините на Сашо " Къде отиват фантазиите ". Изложбата продължава до 13 август.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР