На 24 септември църквата почита паметта на Света Текла -

...
На 24 септември църквата почита паметта на Света Текла -
Коментари Харесай

Днес почитаме първата жена-мъченица за Христа

На 24 септември църквата уважава паметта на Света Текла - първата жена-мъченица за Христа.

Тя била на 18 години, когато се срещнала с християни и приела християнството, макар че била щерка на езичници и сгодена за езичника Фамир. Това станало при започване на първи век, а огромно влияние върху девойката оказали проповедите на Свети ап. Павел и Варнава, които са Христови възпитаници.

Когато майката почнала да подлага на критика своята щерка, че прекомерно дълго време стои при християните, Света Текла признала, че и тя е приела Христовата религия. Нито увещанията и заканите на майката, нито на годеника Фамир разубедили девойката да се откаже от новоприетата религия. Девойката желала да остане непорочна и да служи на Христа. След като схванал, че не може да откъсне своята избраница от християните, Фамир пуснал тъжба до градоначалника срещу християнина Свети ап. Павел. Обвинението било, че Свети ап. Павел прелъстил с празни приказки годеницата на Фамир и тя към този момент не желала да му стане жена. Светият мъж бил хванат и хвърлен в тюрма. Като научила за това, Света Текла платила на стражата да я пуснат в килията на Светия мъж. Започнали да търсят изчезналата госпожица, само че на никое място не могли да я открият. Накрая я намерили при Свети ап. Павел. Отвели я при градоначалника и почнали да я увещават да влезе в правия път. Младата Света Текла отказвала още веднъж да се поклони на идолите, един път познала същинския Бог.

Света Текла била подложена на безчовечен мъчения и най-после екзекутирана.

Тя остава в историята на християнството като първата жена-мъченица, по тази причина Светата Църква я нарекла “първомъченица”, а поради апостолската активност е избрана като “равноапостолна”.

Имен ден през днешния ден честват хората с имена Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав.

На този ден църквата отдава респект и на преподобния Сергей, светец-покровител на скитащите се. Името е с латински генезис и значи “слуга”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР