На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра нов главен прокурор

...
На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра нов главен прокурор
Коментари Харесай

"Правосъдие за всеки" с въпроси и призив към президента: Вие сте на ход

На 24 октомври Висшият правосъден съвет избра нов основен прокурор по порочна и компрометирана процедура с единствен претендент, основала съществени подозрения даже за противоконституционност на избора. Дългото му чуване единствено затвърди основаното от преди този момент трайно усещане за недоказани нравствени и професионални качества, нужни за заемане на този толкоз значим пост ".

Така от Инициатива " Правосъдие за всеки " реагираха след избора на Иван Гешев за основен прокурор. От неправителствената организация, която още при започване на процедурата изиска оставката на Гешев и отдръпването на номинацията му, показват, че през вчерашния ден по време на чуването той си е разрешил да иронизира и квалифицира както цивилен организации и адвокатски препоръки, по този начин и членове на Висш съдебен съвет.

" Не бяха коментирани актовете и активността му като началник на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор във Върховната касационна прокуратура, макар поставените в този смисъл въпроси от ръководителя на Върховния касационен съд и от правни неправителствени организации. Това остави основателно подозрение за професионалната склонност на претендента за заемане на този пост ", считат от " Правосъдие за всеки ".

И напомнят, че в този момент в процедурата идва ред на президента.

" Крайно време е президентът Румен Радев да застане с действителни дейности зад безапелационните си изявления, че не би подписал декрет за назначение на противоречива кандидатура и че върховенството на правото и битката с корупцията са негов приоритет. Призоваваме президента да обмисли съществено този собствен извънредно значим акт, да не бърза с решението си, като своя предходник при назначението на господин Сотир Цацаров, още повече, че не е привързан с съответен период за изговаряне ", приканват от преправителствената организация.

И допълват, че каквото и да реши президентът, то следва да го поддържа със съществени и разбираеми за жителите претекстове. В тях би трябвало да откри място и отговор на въпроса до каква степен извършената процедура за избор и съответно оказаното влияние с позиции за поддръжка на многочислени дирекции и ръководства на Министерство на вътрешните работи, бе в унисон с Конституцията на Република България в частта за разделянето на управляващите.

" Компетентен да се произнесе по това е Конституционният съд, а президентът на Републиката е измежду малцината, които имат категорично планувано в Конституцията пълномощие да го сезират, в това число с искане за наложително пояснение на главния закон ", показват от " Праводъсие за всеки ".

Според представители на организацията единомислещата номинация на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и порочната процедура по избора на Иван Гешев за основен прокурор за следващ път са осветлили редицата недостатъци в конституционната уредба на Съдебната власт у нас.

" Намираме, че е извънредно време за обновяване на конституционния спор за промени в Съдебната власт, които да обиден този път категорично устройството и организацията на прокуратурата, статута и метода на избор на Главния прокурор, отчетността му пред обществото, метода на образуване на Висшия правосъден съвет и допълнение гаранциите за самостоятелност на съда. Президентът има категорично пълномощие да инициира изменение и допълнение на Конституцията, включително и в нейната глава VI – Съдебна власт. Това е нещо, което до момента нито един български президент не посмя да направи, само че е извънредно време то да се случи! ", уверени са от " Правосъдие за всеки ".

Те ще внесат съответно стимулирано искане до президента Румен Радев идната седмица. И задават въпросите: " Г-н Президент, ще застанете ли на светлата страна на истината, справедливостта и върховенството на Правото? Ще бъдете ли първият държавен глава, който ще употребява конституционната си законодателна самодейност и ще инициира основни промени в Конституцията, с цел да усили българската държавност? Вие, господин президент, в сегашния миг сте последната бариера пред оповестеното с избора на нов основен прокурор трайно втурване на мрака над задушеното правораздаване в България и се надяваме, че осъзнавате своята отговорност! Вие сте на ход! ".

Политологът Теодор Славев от Българския институт за правни начинания обясни какви са трите разновидността за деяние, които стоят пред президента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (134)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР