На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест

...
На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест
Коментари Харесай

Св. мчк Арета; Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

На 24 октомври Православната ни черква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка " Всех скорбящих наслада ".

История на Чудотворната икона на Пресвета Богородица " Радост за всички скърбящи " (Всех скорбящих радость)

Какво успокоение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е на всички места, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на разтуха и небесна наслада. Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия жанр, породила бит да се изобразява Света Богородица съгласно думите в молитвата: " О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по висша от всички ангели и архангели и по- почитана от всички твари. Помощница си на афектираните, вяра на безнадеждните, застъпница на афектираните, разтуха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, излекуване на болните, избавление на неверните, помощ и покровителство на всички християни. " Затова Света Богородица се изписва в цялостен растеж, от време на време с Младенеца в ръце, както е на московския прототип, обкръжена от страдащи хора - голи, заболели, гладни... Около тези страдащи постоянно се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за разтуха. Храм Св. ап. Андрей Първозваний на човешките премеждия. Ангелите сочат към Света Богородица. Нея рисуват на тези икони или в популярност, с корона на главата и с царски облекла, или с елементарни за времето на земния й живот облекла и с бяла забрадка на главата. В Москва през 1688 година се направило първото знамение от една икона " Всех скорбящих радость " над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким.
Храмът " Преображение Господне " с чудотворната икона се намира на ул. " Ордьшке " в гр. Москва. Жената доста страдала от рана на ребрата. Раната била толкоз дълбока, че
се виждали вътрешностите й. Болната очаквала гибелта, само че не губела вяра за Божията помощ. Веднъж с огромна религия се обърнала с молба към Пресвета Богородица: " Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички одобряват неоскъдняващите ти милости. Аз съм почтена за наказване поради беззаконията си, само че не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай. "
Болната чула глас:
-Евфимия, за какво не търсиш помощ при общата за всички
Целителка?
-Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя.
-В храма на Преображението на моя Син има икона " Всех скорбящих наслада ". Викни в къщи духовник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. Тогава не забравяй моята
благосклонност за тебе и разказвай това за възхвала на моето име.
На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла. Затова на този ден е открит празникът на иконата. Има написан и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм " Всех скорбящих наслада ". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази. Като се избавихме от безконечната гибел посредством благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и посредством Твоето Майчинско пред Него посредничество, ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния водач. Като имаш непобедима мощ, освободи от всевъзможни беди и скръбни условия нас, пеещите: Радвай се, плодородна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи. Съществуват чудотворни копия на античната икона " Веех скорбящих радость " - " Радост на всички скърбящи ".

Житие на свети страдалец Арета

Св. страдалец Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил гражданин на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Св. Писание Сава. В Негран и въобще в тая страна имало доста християни. Общо в страната преобладавали юдействащи евреи.

Царят на омиритските евреи, разрушен от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, безстрашно защищаван от жителите. Като не могъл със мощ да го превземе, послужил си с машинация - да бъде непринудено пуснат в града. Като влезнал в града, той изловил най-първите християни, отпред с Арета, авторитетен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие. Юдействащият цар изискал от хванатите християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Иисус, да покажат пренебрежение към св. Кръст и да почнат да юдействат. Всички единомислещо декларирали, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, с цел да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с огромната му тайфа от 240 души бил предаден на страшни изтезания.

След като никакви страдания не раздрусали вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР