На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на

На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на ...

Дали Цацаратура ще стане Гешевтура.


На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на върха в прокуратурата след края на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари догодина. Едно от най-спряганите имена за следващия главен прокурор е на настоящия заместник на Цацаров Иван Гешев. Самият той досега няколко пъти отрече да има амбиции да оглави държавното обвинение, защото "ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…". "Представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси. Когато са засегнати дори и тези, които гражданите наричат мутри, телефонни измамници, терористи и кой още не", коментира още Гешев, явно търсейки врагове след шумните акции на държавното обвинение, на които той застава на първа линия. И все пак той си оставя 1% възможност да се отметне от думите си, като обяснява, че 99% не би участвал в надпреварата за приемник на Цацаров.

А в последните месеци

 

действията на Гешев напомнят на предизборна кампания

 

Едва заловил телефонни измамници от Горна Оряховица, той вече раздава юридически дипломи в ковачницата на съдебни кадри - Югозападния университет в Благоевград, а после бърза към видинското село Дреновец, за да громи банда за трафик на хора и лихварство. Той се е превърнал в лицето на държавното обвинение - неуморно кръстосва държавата и гастролира в медиите много по-често от шефа си Цацаров. Човек ще рече, че преди Гешев прокуратурата не е съществувала пълноценно. Запазената му марка са неизменният револвер (като истински каубой) и розовата му риза. А "клиентите" му са от дребни кметове до крупни бизнесмени и терористи. Точно с терористите обаче спецпрокуратурата брутално се изложи при случая с момчето от Пловдив, в който бяха потъпкани всички правила и норми за работа с деца.

48-годишният Гешев е

 

възпитаник на Школата на МВР

 

Кариерата му започва като оперативен работник в МВР. В съдебната власт влиза през 1995 г. като помощник-следовател. После последователно е следовател, районен и градски прокурор. През лятото на 2017 г. той оглави първоинстанционната специализирана прокуратура. А от миналото лято е заместник на Цацаров.

Кариерата на Гешев литна покрай делото за фалита на КТБ, което той наблюдаваше. "Задачата, която е стояла пред екипа по това дело, е в близост до тази с дизелов двигател да се кацне на Луната. Към момента смятам, че сме кацнали. Сега дали ще дишаме и как ще протече процесът предстои да видим", каза Гешев в типичния си стил при внасянето на делото в съда. Процесът срещу Цветан Василев е още твърде далече от присъда, а другите дела, които бяха разроени от него, потънаха някъде в прокуратурата. Засега от този процес имаме само крилатите фрази на прокурора. Като тази за Луната. Или обяснението му защо депутатът Делян Пеевски не се споменава в делото: "В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама, няма ги и много други хора. В хода на разследването ние не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема".

Другият голям случай, покрай който Гешев се прочу, е разследването срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и акцията, при която тя и заместничката й Биляна Петрова бяха държани цял ден оковани в центъра на София, докато прокурори и служители на антикорупционната комисия броят парите от подкупа, за който двете жени бяха обвинени. Наскоро на първа инстанция двете получиха тежки присъди. Но само за поискан подкуп. От мотивите на съда се разбра, че те не са докосвали белязаните пари, а по делото има прокурорски пропуски. 

Когато лъсна проблемът с нечовешките условия в ареста на Иванчева и Петрова,

 

Гешев се плъзна по популистката линия 

 

и противопостави мизерията в арестите на условията, при които живеят пенсионерите. "А българските пенсионери, които живеят в три пъти по-лоши условия, които сигурно умират от глад? Те виновни ли са, някои хора им оглозгаха живота, останаха без работа, без поминък", разпали се прокурорът. 

Гешев беше активен и покрай акциите от миналото лято срещу семействата на бизнесмените Николай Банев и Ветко Арабаджиев. Те още не са стигнали до съд. За да видим например какво от хибридната война, подготвяна през телефон, внесен в килията в кутия от сок, в която прокурорът намеси Банев, ще е в кориците на делото. Ако съдим от заканите на Гешев, този процес ще онагледи "т.нар. бандитска приватизация". 

"Най-сериозният случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история" (пак по Гешев) е този в Държавната агенция за българите в чужбина. Обвиненията по този казус бяха повдигнати преди половин година. И за това дело вече не се говори, а наскоро главният обвиняем Петър Харалампиев бе пуснат под гаранция.

Зимата пък беше гореща за Гешев заради

 

претърсванията на адвокатски кантори на ръба на закона

 

преди Коледа. Месеци по късно и от тази акция имаме само пушилка. По думите на Гешев в случая се разследва организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. "Част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са в офшорки на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ", похвали се зам. главният прокурор през януари. Развитие от тогава до сега няма.

Най-добрият атестат за работата на Гешев и подопечната му спецпрокуратура са присъдите. А те не са впечатляващи колкото крилатите фрази на магистрата. Особено когато говорим за т.нар. висша корупция. "Никога не е достатъчно, естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България. Шегувам се, шегувам се. Но като се задават такива въпроси, поинтересувайте се за осъдителните присъди за такъв род дела какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете компетентен въпрос. Това е един от най-добрите резултати въобще на прокуратурата по такъв тип дела", заяви той. Коментарът му дойде, след като лидер на престъпна група за наркотици получи три години затвор със сделка. 

Предстои да видим и колко процента от акциите на спецобвинението, дирижирани от него, са успешни. 

 

----------------

Скрито-покрито

--------------

Когато стане дума за личните му дела обаче, Гешев е изключително лаконичен. В декларацията му за имущество и конфликт на интереси например е отбелязано, че той е във фактическа раздяла със съпругата си и затова няма да декларира нейното имущество. Също така се възползва от правото, което законът му дава, да не става публично достояние притежаваното от жената, с която живее на съпружески начала. 

Много магистрати и публични личности са в това положение и едва ли ситуацията на Гешев би правила впечатление, ако не бяха съмненията за бизнес връзки на Десислава Ханчева, за която се твърди, че живее с Гешев, с основния свидетел по делото "Иванчева" - строителния предприемач Александър Ваклин. Показанията на Ваклин пък се оказаха ключови за спецсъда да даде 20-годишна присъда на бившата районна кметица на "Младост" Десислава Иванчева, 15 години на заместничката й Биляна Петрова и 12 години на предшественика й Петко Дюлгеров. Ако наистина Гешев има топла връзка с Ваклин, то делото "Иванчева" вече изглежда по съвсем различен начин. 

Гешев обясни пред "Сега", че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". Той не отрече, че живее с Ханчева, но окачестви информацията за нейни връзки с Ваклин като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носило отговорност за действия на роднини, близки и т. н. Но дори и по това време не се е носило отговорност за хора, които не познаваш", каза Гешев. 

Гражданското движение БОЕЦ подаде срещу него по темата в Инспектората към ВСС и би трябвало в момента да тече проверка. 

Ако се съди по имотните декларации на Гешев, той изплаща ипотека от малко над 50 хил. евро и има малко спестявания от заплати. Макар че е добър търговец - успял да продаде за 6000 лв. кола, купена от него за 2200 лв. В декларацията му за 2009 г. освен ипотечния кредит е вписан и потребителски за 25 000 лв. Това задължение го няма в следващите декларации на прокурора, което би трябвало да означава, че бързо е погасено.

През 2012 г. пък е продал на две момичета, носещи фамилията Гешеви (едната тогава е на 4, а другата на 6 години), таванско помещение от 40 кв. м в с. Волуяк, получено преди това от родителите му по договор за издръжка и гледане. Цената на сделката с момичетата е 3650 лв., пише в декларацията на Гешев до Сметната палата. Във Волуяк е единственият притежаван от него имот - двуетажна къща, показва още Имотният регистър. 

Източник: segabg.com