На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на

...
На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на
Коментари Харесай

Дали Цацаратура ще стане Гешевтура

На 24 октомври трябва да е ясно кой ще заеме мястото на върха в прокуратурата след края на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари следващата година. Едно от най-спряганите имена за идващия основен прокурор е на сегашния заместител на Цацаров Иван Гешев. Самият той до момента няколко пъти отхвърли да има упоритости да оглави държавното обвиняване, защото  " ще се купуват магистрати, политици, публицисти за информация, за оклеветяване, за лобиране… ".  " Представям си какво ще се случи в този момент, когато са наранени много съществени олигархични ползи. Когато са наранени даже и тези, които жителите назовават мутри, телефонни измамници, терористи и кой още не ", разяснява още Гешев, очевидно търсейки врагове след шумните акции на държавното обвиняване, на които той застава на първа линия. И въпреки всичко той си оставя 1% опция да се отметне от думите си, като изяснява, че 99% не би взел участие в конкуренцията за правоприемник на Цацаров.

А в последните месеци

 

дейностите на Гешев припомнят на предизборна акция

 

Едва заловил телефонни измамници от Горна Оряховица, той към този момент раздава юридически дипломи в ковачницата на правосъдни фрагменти - Югозападния университет в Благоевград, а след това бърза към видинското село Дреновец, с цел да громи тайфа за трафик на хора и лихварство. Той се е трансформирал в лицето на държавното обвиняване - неуморно кръстосва страната и гастролира в медиите доста по-често от шефа си Цацаров. Човек ще рече, че преди Гешев прокуратурата не е съществувала пълноценно. Запазената му марка са неизменимият револвер (като същински каубой) и розовата му риза. А " клиентите " му са от дребни кметове до крупни предприемачи и терористи. Точно с терористите обаче спецпрокуратурата брутално се изложи при случая с момчето от Пловдив, в който бяха потъпкани всички правила и правила за работа с деца.

48-годишният Гешев е

 

ученик на Школата на Министерство на вътрешните работи

 

Кариерата му стартира като действен служащ в Министерство на вътрешните работи. В правосъдната власт влиза през 1995 година като помощник-следовател. После поредно е следовател, областен и градски прокурор. През лятото на 2017 година той оглави първоинстанционната профилирана прокуратура. А от предишното лято е заместител на Цацаров.

Кариерата на Гешев литна около делото за банкрута на КТБ, което той наблюдаваше.  " Задачата, която е стояла пред екипа по това дело, е наоколо до тази с дизелов мотор да се кацне на Луната. Към момента считам, че сме кацнали. Сега дали ще дишаме и по какъв начин ще протече процесът следва да забележим ", сподели Гешев в типичния си жанр при внасянето на делото в съда. Процесът против Цветан Василев е още прекомерно надалеч от присъда, а другите каузи, които бяха разроени от него, потънаха някъде в прокуратурата. Засега от този развой имаме единствено крилатите изречения на прокурора. Като тази за Луната. Или обяснението му за какво депутатът Делян Пеевски не се загатва в делото: " В това изложение го няма и господин Путин, няма го и Обама, няма ги и доста други хора. В хода на следствието ние не сме открили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски и които да касаят описаната от мен скица ".

Другият огромен случай, около който Гешев се прочу, е следствието против някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и акцията, при която тя и заместничката й Биляна Петрова бяха държани през целия ден оковани в центъра на София, до момента в който прокурори и чиновници на антикорупционната комисия броят парите от подкупа, за който двете дами бяха упрекнати. Наскоро на първа инстанция двете получиха тежки присъди. Но единствено за пожелан рушвет. От претекстовете на съда се разбра, че те не са докосвали белязаните пари, а по делото има прокурорски пропуски. 

Когато лъсна казусът с нечовешките условия в ареста на Иванчева и Петрова,

 

Гешев се плъзна по популистката линия 

 

и противопостави мизерията в арестите на условията, при които живеят пенсионерите.  " А българските пенсионери, които живеят в три пъти по-лоши условия, които несъмнено умират от апетит? Те отговорни ли са, някои хора им оглозгаха живота, останаха без работа, без занаят ", разпали се прокурорът. 

Гешев беше деен и около акциите от предишното лято против фамилиите на предприемачите Николай Банев и Ветко Арабаджиев. Те още не са стигнали до съд. За да забележим да вземем за пример какво от хибридната война, подготвяна през телефон, импортиран в килията в кутия от сок, в която прокурорът намеси Банев, ще е в кориците на делото. Ако съдим от заканите на Гешев, този развой ще онагледи " така наречен бандитска приватизация ". 

" Най-сериозният случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история " (пак по Гешев) е този в Държавната организация за българите в чужбина. Обвиненията по този проблем бяха повдигнати преди половин година. И за това дело към този момент не се приказва, а неотдавна основният обвинен Петър Харалампиев бе пуснат под гаранция.

Зимата пък беше гореща за Гешев поради

 

претърсванията на адвокатски кантори на ръба на закона

 

преди Коледа. Месеци по късно и от тази акция имаме единствено пушилка. По думите на Гешев в тази ситуация се проверява проведена незаконна група, която се занимава с пране на пари. " Част от транзакциите, които ревизираме, имаме данни, че са в офшорки на съветски олигарх, който е в санкционния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати ", похвали се зам. основният прокурор през януари. Развитие оттогава до в този момент няма.

Най-добрият отзив за работата на Гешев и подопечната му спецпрокуратура са присъдите. А те не са впечатляващи колкото крилатите изречения на магистрата. Особено когато приказваме за така наречен висша корупция. " Никога не е задоволително, естествено, че аз желая пожизнен затвор и разстрел, но разстрелът не е очакван в България. Шегувам се, майтапя се. Но като се задават такива въпроси, поинтересувайте се за неоправдателните присъди за подобен жанр каузи какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете способен въпрос. Това е един от най-хубавите резултати изобщо на прокуратурата по подобен вид каузи ", съобщи той. Коментарът му пристигна, откакто водач на незаконна група за опиати получи три години затвор със договорка. 

Предстои да видим и какъв брой % от акциите на спецобвинението, дирижирани от него, са сполучливи. 

 

----------------

Скрито-покрито

--------------

Когато стане дума за персоналните му каузи обаче, Гешев е извънредно сбит. В декларацията му за имущество и спор на ползи да вземем за пример е маркирано, че той е във фактическа разлъка със брачната половинка си и по тази причина няма да заявява нейното имущество. Също по този начин се възползва от правото, което законът му дава, да не става обществено притежание притежаваното от дамата, с която живее на брачен начала. 

Много магистрати и обществени персони са в това състояние и надали обстановката на Гешев би правила усещане, в случай че не бяха подозренията за бизнес връзки на Десислава Ханчева, за която се твърди, че живее с Гешев, с главния очевидец по делото " Иванчева " - строителния бизнесмен Александър Ваклин. Показанията на Ваклин пък се оказаха основни за спецсъда да даде 20-годишна присъда на някогашната районна кметица на " Младост " Десислава Иванчева, 15 години на заместничката й Биляна Петрова и 12 години на предшественика й Петко Дюлгеров. Ако в действителност Гешев има топла връзка с Ваклин, то делото " Иванчева " към този момент наподобява по напълно друг метод. 

Гешев изясни пред " Сега ", че е " податлив във всеки един миг да изпълни законовите условия към себе си ". Той не отхвърли, че живее с Ханчева, само че окачестви информацията за нейни връзки с Ваклин като компромат. " В учебниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Държавна сигурност осведомени с тях настояват, че за добър компромат би трябвало, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носило отговорност за дейности на родственици, близки и т. н. Но даже и по това време не се е носило отговорност за хора, които не познаваш ", сподели Гешев. 

Гражданското придвижване БОЕЦ подаде против него по тематиката в Инспектората към Висш съдебен съвет и би трябвало сега да тече инспекция. 

Ако се съди по имотните заявления на Гешев, той изплаща ипотека от малко над 50 хиляди евро и има малко спестявания от заплати. Макар че е добър търговец - успял да продаде за 6000 лева кола, купена от него за 2200 лева. В декларацията му за 2009 година с изключение на ипотечния заем е вписан и потребителски за 25 000 лева Това обвързване го няма в идващите заявления на прокурора, което би трябвало да значи, че бързо е погасено.

През 2012 година пък е продал на две момичета, носещи семейството Гешеви (едната тогава е на 4, а другата на 6 години), таванско помещение от 40 кв. м в с. Волуяк, получено преди този момент от родителите му по контракт за прехрана и гледане. Цената на договорката с девойките е 3650 лева, написа в декларацията на Гешев до Сметната палата. Във Волуяк е единственият притежаван от него парцел - двуетажна къща, демонстрира още Имотният указател. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР