На 24 ноември, за първи път на сцената на Софийската

...
На 24 ноември, за първи път на сцената на Софийската
Коментари Харесай

Елдар Алиев поставя шедьовърът „Корсар“ в Софийската опера - СНИМКИ


На 24 ноември, за първи път на сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерата на балета „ Корсар ” от Адолф Адам.

Хореограф, създател на либретото и художник по осветлението на истинска и динамична версия на балета „ Корсар ” е световноизвестният Елдар Алиев.

Елдар Алиев е роден е в Баку, където приключва Хореографското учебно заведение. През интервала 1979 - 1992 година е водещ солист на Кировския (Мариинския) спектакъл. По време на работата си там се демонстрира освен като великолепен в техническо отношение типичен и съвременен танцьор, само че и като надарен тълковник на изпълнените функции. В креативния му репертоар са водещи партии в балетите „ Дон Кихот “, „ Легенда за любовта “, „ Корсар “, „ Лебедово езеро “, „ Баядерка “, „ Спартак “ и доста други.

Географският регион на гастролите на Елдар Алиев обгръщат повече от 40 страни по света и най-престижните подиуми: „ Кенеди център “ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „ Ла Скала “, „ Ковънт Гардън “ и спектакъл „ Колизеум “ в Лондон, Берлинската държавна опера, спектакъл „ Белас Артес “ в Мексико, спектакъл „ Колон “ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и други Изпълнителската му кариера включва също осъществявания като гост-солист на балетните трупи на Болшой спектакъл и Австралийския балет.

Като танцьор е работил с най-знаменити модерни хореографи: Ю. Григорович, Р. Пети, М. Бежар, А. Алонсо, О. Виноградов, В. Василиев, М. Вайнрот. Негови партньорки на сцената са били изтъкнатите балерини: Г. Мезенцева, Г. Комлева, Т. Терехова, С. Гийем, А. МакКероу, Л. Браун, А. Асълмуратова.

От 1992 година работи в Съединени американски щати, където е поканен в качеството на водещ солист в трупата на „ Бале Интернасионал “ (Балетен спектакъл на Индианополис), а скоро става неин живописен началник. Единствената балетна натрупа на Индиана се трансформира в професионален колектив от международна класа, изявяващ се пред възторжената аудитория в Лос Анджелис, Ню Йорк, Монреал, Пекин, Тайпей и доста други градове.

През интервала 1992 - 2005 година под управлението на Елдар Алиев в „ Бале Интернасионал “ са основани повече от 30 спектакъла, в цифрата на които авторските му версии на спектаклите „ Хиляда и една нощ “ на Ф. Амиров, „ Лешникотрошачката “ и „ Спящата хубавица “ на Чайковски, „ Жар птица “ на И. Стравински, „ Корсар “ и „ Жизел “ на А. Адам, „ Дон Кихот “ на Л. Минкус и други

През 1996 година получава премията на Бизнес вестника на Индианополис „ 40 under 40 “, присъждана на четиридесетте най-хубави ръководители в щата. За принос в развиването на изкуството в Съединени американски щати е награден със специфична грамота от губернатора на щата Индиана, а 21 юни е провъзгласен от кмета на Индианополис за Ден на Елдар Алиев.

От 2006 година работи като гост-консултант, възпитател, балетмайстор и хореограф с водещите трупи и балетни академии в Европа, Азия и Америка като: Шведски кралски балет, националните балети на Словакия, Китай и Канада, Синсинати балет в Съединени американски щати, балет „ Юнивърсъл “ в Сеул, Балет на Хонг Конг, Пекинска танцова академия, спектакъл „ Масимо “ в Италия, Испански балет.

Елдар Алиев извършва също по този начин задължението на живописен началник на Унгарския народен балет, изнасял е лекции в Харвардския университет и колежа „ Васър “. Влизал е в състава на журито на интернационалните състезания за балетни актьори в Прага, Сеул, Ню Йорк, Пекин. През 2014 година е определен за заместник-председател на журито на 26-ия Международен балетен конкурс във Варна.

Творческата орис на Елдар Алиев се развива по този начин, както предсказва балетният критик Клайв Барнс, който написа в „ Ню Йорк Поуст “: „ Рядката повсеместност и дарба да се потопи в глъбините на ролята – това е, което прави Елдар фактически извънреден актьор, който ще способства в забележителна степен за развиването на танцовото изкуство в тази страна “.

Понастоящем Елдар Алиев съвместява работата си на хореограф постановчик с преподавателска активност по целия свят.

От 2016 година той е Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския спектакъл.

През юни 2016 година на Елдар Алиев е присъдено званието Почетен професор на Шанхайската държавна консерватория на Народна Република Китай в региона на танца. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР