На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици

...
На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици
Коментари Харесай

Днес празнуват 7 любими женски имена! Прави се важен ритуал за здраве

На 24 ноември Православната черква празнува паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. Света великомъченица Екатерина от Александрия е щерка на някогашен цар Конста.

Света Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от благороден жанр. Същевременно била извънредно красива и интелигентна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един друмник й разкрил мъдростта на християнството.

Тя декларира на родителите си, че ще встъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден.

Майката на Екатерина скрито изповядвала християнството, я изпратила при един аскет, който я посветил във вярата.

Преданието споделя, по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Екатерина съумяла да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и оповестени за мъченици.

Императорът заповядал да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Поради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват. Затова основен знак на Св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като " колелото на Екатерина ".

В преданието се споделя по какъв начин ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги

В българските обичаи този ден е прочут като Катерининден и светицата се празнува като настойничка на майките

В този ден дамите месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата – за здраве. Според преданията по този начин ще се избавим от шарка при започване на сезона на тези заболявания, а Света Екатерина ще ни закриля.

В Пловдивския край имат вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка. В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива " за Баба Шарка ".

В Родопската област имат вяра, че светицата оказва помощ при тежки заболявания и висока температура. На този ден дамите не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

Днес имен ден честват: Екатерина, Катерина, Катрин, Катя, Тинка , Катина, Тина

.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР