На 24 ноември 2021 г. се навършват 50 години от

...
На 24 ноември 2021 г. се навършват 50 години от
Коментари Харесай

50 години от най-мистериозното отвличане на самолет |

На 24 ноември 2021 година се навършват 50 години от един от най-мистериозните въздушни произшествия - неизплатеното и до през днешния ден похищение на аероплан Боинг над Портланд, Съединени американски щати. Престъплението е осъществено от неидентифициран до през днешния ден причинител, изчезнал безследно дружно с голяма за времето си сума пари, която управляващите му заплащат като откуп.

До през днешния ден това е един емблематичните случаи  на ФБР. Бюрото го назовава " едно от най-дългите и изтощителни следствия в историята ". То продължава 45 години и е прекъснато без резултат.

През годините разследването се обръща към учени, специалисти и към обществеността да се включат в разплитането на случая. Мнозина оказват помощ съгласно уменията си - включва се даже лодкар, който прави ръчно направено весло, с цел да тралира дъното на водоем.

Как стартира един от най-загадъчните случаи, с които ФБР се е сблъсквало



Похитителят Дан Б. Купър Скица: ФБР

В следобедните часове на 24 ноември 1971 година незнаен мъж, представящ се за Дан Купър, отива на касата на " Нортуест Ориент Еърлайнс " в Портланд, щата Орегон. Купува си еднопосочен билет за полет 305 с Боинг 727 за Сиатъл, щата Вашингтон, и заплаща в брой.

Купър изглеждал спокоен човек, на възраст към средата на 40-те. Носел костюм с черна вратовръзка и бяла риза. В самолета, до момента в който чакал да излети, си поръчал си бърбън и сода. 

Малко след 3 ч. следобяд мъжът подал на стюардесата записка, в която пишело, че в куфарчето си носи бомба. Настоял стюардесата да седне до него. В потрес, тя се подчинила. Отваряйки пред нея куфарчето, ѝ посочил голям брой жички и червени пръчки. Настоял тя да запише известието му и да го съобщи на капитана. В него се казвало, че похитителят желае 200 000 $ с 20-доларови банкноти и четири парашута.

Самолетът каца в Сиатъл и Купър освобождава 36-имата пасажери срещу парите и парашутите. На борда остава част от екипажа плюс самия Дан Купър и машината излетява още веднъж. Зададената посока е " Мексико ".

Между Сиатъл и Рино, щата Невада, малко след 8 ч. вечерта, похитителят прави нещо смайващо: скача от задната част на самолета с парашут и с парите. Пилотите се приземяват сполучливо, а Купър към този момент е липсващ в тъмнината и до ден сегашен ориста му от оня миг нататък е незнайна.



Вратовръзката, която Купър носел. Махнал я преди скока. Тя обезпечава ДНК материал за следствието. Снимка: ФБР

ФБР е алармирано още по време на полета и се включва незабавно. Разследването носи името NORJAK (съкращение от Northwest Hijacking - похищение в Северозапада). Разпитани са стотици хора, проследени са доста влакна, самолетът е претърсен за доказателства, с годините са употребени нови технологии, непознати при започване на работата по случая. Пет години след отвличането кръгът на обвинените е достигнал 800 души, като в последна сметка списъкът се свива до 24-ма.

И към днешна дата, след формалното заледяване на следствието през 2016 година, мнозина считат за обвинен номер 1 Ричард Флойд Маккой. ФБР открива и арестува мъжа за сходно закононарушение - похищение на аероплан и бягство с парашут. Престъплението е осъществено единствено пет месеца след случая с Боинга. По-късно обаче съмненията към него не се удостоверяват, тъй като не дава отговор на съвсем идентичните физически описания на първия грабител, дадени от две стюардеси, както и по други аргументи. Маккой също така е бил в дома си на вечеря за Дома на благодарността два дни след похищението, което би било малко евентуално, в случай че не е работил с асистент. Разследващите мощно се съмняват, че той е имал подобен, тъй като е скочил в тъмното в чужд и за самия него регион.



Един от парашутите, които похитителят оставя в самолета, и чантата, в която е бил съхраняван. Купър е поискал 4 парашута, скочил е с 2 (единият от които е бил употребен за образование и е бил зашит). употребявал е и въжето на един от останалите парашути, с цел да завърже торбата с пари.

Вероятно е Купър да не е оживял след скока. Това е и главната версия на специфичен сътрудник Скар, поел случая преди той да бъде замразен. Парашутът, който е употребявал, не е имал опция да бъде ръководен, а облеклото и обувките на мъжа не са били подобаващи за твърдо приземяване. Купър скочил над гориста околност вечерта, което би било предизвикателство даже за експерт. Разследващите имат задоволително учредения да считат, че той не е бил подобен поради прекалено огромния риск, който е поел. Скочил е неекипиран в тъмното над терен, за който не знае нищо, освен това в неприятни метеорологични условия.

Тази доктрина получава спомагателен подтик през 1980 година, когато малко момче намира гниещ пакет, цялостен с двадесетдоларови банкноти (общо 5800 долара), които съответстват със серийните номера на парите от откупа.



Когато описват за похитителя, медиите постоянно го назовават Д. Б. Купър. Това е малко или доста медиен псевдоним на незнайния причинител. Средният инициал Д. идва от един от разпитаните обвинени, който има букви Д. Б., само че подозренията по отношение на него изрично отпадат. Името Дан Купър по всяка възможност е подправено. Всъщност години по-късно следствието свързва псевдонима с френски комикс воин, който скача с парашут. Казва се Дан Купър и е бил известен по това време. Комиксът обаче в никакъв случай не е превеждан на британски. Затова се позволява, че причинителят е живял в чужбина. Според сътрудник Скар той е служил в американската войска, в база в Европа, а по-късно е работил в авиацията - евентуално като е товарел карго. Никой не афишира, че го познава и че го търси, което значи, че може би не е имал семейство.



Браян Инграм, тогава на 8 година, демонстрира къде е разкрил плика с полуизгнили банкноти. Снимка: Getty Images

Въпреки че ФБР към този момент няма да проверява интензивно този случай, в случай че се появят съответни материални доказателства, свързани съответно с парашутите или парите, взети от похитителя, лицата, които разполагат с тези материали, се приканват да се свържат с локалния офис на ФБР, оповестява проверяващите на 12 юли 2016 година, когато организацията оповестява, че ресурсите от това следствие ще бъдат ориентирани към настоящи случаи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР