На 24 май за пореден път по светски чествахме празника

...
На 24 май за пореден път по светски чествахме празника
Коментари Харесай

Загадките на българските букви

На 24 май за следващ път по всемирски чествахме празника на… – какво честваме ний? – на славянската книжовност. Каква ти тук славянска книжовност?! Царе сме да си вкарваме автоголове. Азбуката, на която пишем ние, руснаците, сърбите, „ македонците ”, черногорците и така нататък, са си български букви. Създадена е под директното управление на цар Борис I и неговите доближени Свети Климент и Свети Наум Охридски, а може би и някои други участници. Преди дни научих, че българските пощи се канели да издадат марка „ 1000 години Охридска архиепископия ”. Къде сте я видели тази архиепископия, бе драги пощенци! Тогава в Охрид, именуван Юстиниана Прима в формалните документи, е основана Българската автокефална архиепископия. В по-стари времена в такива случаи непосредствено се намесваше Държавна сигурност, отиваше напряко в Българските пощи и питаше: Кой получи парите от УДБА-та (югославските секрети служби), с цел да направи такова национално изменничество?

Какво е основано, по кое време и за какво – това са трите въпроса, които изтезават освен учените, само че и интелектуалците, а в последно време даже и политици от ранга на Путин и Радев. Хрониките настояват, че през 863 година от византийския двор моравският княз Ростислав изискал проповедници и книги на славянски език. И императорът на Византия Михаил, както и Вселенският патриарх Фотий, незабавно му ги дали дружно с Кирил и Методий. Някои считат, че тъкмо тогава е била основана и писмеността.

Да, писменост в действителност може да се сътвори за една нощ, съгласно някои хора – споделяше един от моите учители. Но преводът на главните богослужебни книги трае години – две, три и четири даже. Следователно не може писмеността да е основана тогава, очевидно, че това се е случило по-рано. Ето – един човек, доближен до първоучителите, Черноризец Храбър, със своето съчинение „ За буквите ”, написа, че писмеността е основана през 855 година. Тогава би трябвало да е заложен въпросът: за какво е основана тази писменост. Великоморавия е още доста надалеч, а България е езическа страна. Азбуките се основават поради писмеността. Християнската вяра е единствената до тогава, като изключим мюсюлманството, появило се шест века след нея, която се изповядва посредством книга, а не посредством порене на коремите на нещастни животни и гадаене по червата им.

Някой е имал отчайваща потребност от тази писменост – кой е той и можем ли да го установим? Това е доста елементарно, когато отдадем дължимото на един извор, който кой знае за какво учените не одобряват за меродавен. Това е по този начин наречената Брегалнишка легенда, по името на река Брегалница в Източна Македония, тогава част от България. Аргумент да не я одобряват е, че тя била житиен роман, а в тези разкази имало доста измислици. Да, само че във всички останали документи, в 95 на 100 от тях, по които се съди за делото на Кирил и Методий, на Климент и Наум и така нататък, се състои от жития. Не може да одобряваме едни, а други – не. И какво се споделя в това житие, наречено Брегалнишка легенда?

В него се споделя, че през 855 година в България пристигнали Кирил и Методий, открили се в град Равен, и почнали да проповядват новата книжовност с български букви. Те съумели да покръстят 54 000 българи, само че по незнайни аргументи по някое време е трябвало да се отдръпват във Византия. В паниката съумели да покръстят и цар Борис I, който дошъл в града. Един от причините срещу Брегалнишката легенда беше, че подобен град Равен не съществува. Да, само че скопският археолог Иван Никулчич го откри в последно време и съобщи в книгата си за македонските градове и замъци, че това е една дребна Плиска. Т.е. че повтаря проекта на Плиска – другояче е огромен град с каменен вътрешен град, със земен вал, който загражда по-голямо пространство – т.е. градът го има и се намира в равнината сред Кочани и Щип.

Какво можем да заключим от всичко това? Че делото на Кирил и Методий е поискано и му е дадена политическа воля, както споделяме в този момент, от доста значими фактори на епохата. Това са ръководителите на двете най-големи страни – България и Римската империя, която назоваваме още Византия, цар Борис I и Михаил, а също и от вселенския патриарх Фотий. Целта, несъмнено, е била да се популяризира християнството, което ще направи народите по-малко военнолюбиви, по-хуманни и така нататък И цар Борис също е имал тези интенции (цели, намерения). Освен това той е съзнавал, че приемайки християнството, той ще успее да се подреди в редиците на така наречен европейско семейство, на християнските страни, които вземат решение разногласията между тях посредством договаряния, почитат се взаимно, гостуват си по време на празници и така нататък Боял се е обаче от една огромна отрицателна последица – че християнство, популяризирано на гръцки или латински език, ще докара до доста бърза денационализация на народа му, който така и така към момента е бил в насипно положение на етническите съставки. На територията на България живеели с изключение на българи, и славяни, и авари, и ромеи, и какви ли не още етноси, които било мъчно да се пречупят. Но благодарение на християнството в църквите и най-много в учебните заведения доста бързо този развой на доброволна асимилация ще стане. И тя в действителност става. Цар Борис евентуално се е свързал с Фотий и с Михаил (той е негов кръстник) и е изискал подпомагане. Тогава те са се сетили за Кирил и Методий – двама висши интелектуалци, които когато – по този начин да се каже – ги вербовали за тази работа, им споделили: „ Вие сте от Солун, а всички солунчани приказват и знаят доста добре езика на народа, който живее на север от Солун. ” И те са залегнали евентуално още от 852 година, когато цар Борис е пристигнал на власт, и до 855 година са били подготвени с превода на най-необходимите книги и са почнали пропагандата на християнството в България. Като опит в началото в брегалнишката област. Експеримент, който е бил извънредно сполучлив, само че незнайно за какво е бил преустановен. Вероятно това се е случило поради утежняване на връзките сред България и Византия. Има една неразбираема война точно в този интервал – 857-858 година сред двете страни.
Когато богослужебните книги на глаголица са пристигнали в България през 886 година след гибелта на Методий, носени от Климент, Наум и Горазд, бързо се е видяло, че тази писменост – евентуално правена доста небрежно, е много сложна за децата, които са усвоявали познания за бъдещи свещеници. Ето за какво Климент и Наум, а може би и Горазд и Ангеларий, и Сава и Константин Преславски, в манастира Голямата базилика край Плиска, са основали нова писменост, която българите познавали малко по-добре. Защото огромна част от буквите – половината, са били от гръцкия алфавит, а българите са писали близо 200 години административните си актове на гръцки език с гръцка книжовност. А другата половина от буквите са били руни от прабългарската писменост – „ щ, ю, я, ъ ”… Тези руни, които са имали биографично значение, са означавали избран предмет – „ щ ” е щъркел и така нататък Сега им е предадено фонетично значение – това е самобитна демонстрация на феодален български национализъм.

Затова писмеността ни би трябвало да се назовава българска или старобългарска. И доста учени на Запад и освен там, я назовават по този начин. Затова е нужно да настояваме за смяна. Дори и в дните към празника, който би трябвало да бъде не Ден на българската просвета и славянската книжовност, а да бъде Ден на културата и българската книжовност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР