На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

София ще отбележи 24 май с най-масовото изпяване на „Върви народе възродени“

На 24 май , в Деня на светите братя Кирил и Методий , на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, в София тържествено ще бъдат маркирани 130 години от написването на „ Върви, народе възродени! “ от Стоян Михайловски, сподели пред публицисти зам.-кметът на Столичната община Мирослав Боршош.

Боршош участва на подготовката на събирателен учебен хор , който, под диригентството на Славил Димитров - диригент на Националния филхармоничен хор „ Светослав Обретенов “, ще извърши химна. „ Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото осъществяване на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и във връзка на 50-годишнината от слагането на паметника на Светите братя Кирил и Методий ”, добави Боршош. Столичани и гостите на града ще могат да се включат в осъществяването на целия химн - нещо, което се прави за първи път, добави той. 
 БГНЕС
Достъпът до паметника на Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в осъществяването на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването, оповестиха от пресслужбата на Столичната  община. Паметникът - дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев, е повдигнат през 1972 година пред Националната библиотека. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го обнови за първи път преди дни.

Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие, допълниха от пресслужбата.
 БГНЕС
Общоградско шествие ще стартира от площад „ Независимост “ в 10:30 ч. и ще приключи пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, където в 11:00 ч. ще стартира церемонията .

От 12:00 до 16:00 ч., пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ , ще се състои празничен концерт-спектакъл, проведен от Регионалното ръководство на образованието – София-град, в който 500 възпитаници от столичните учебни заведения ще показват на огромна сцена български национални песни и танци.

На 24 май Софийската градска художствена изложба и филиалите й, Регионалният исторически музей  – София, и филиалите му, Паркът-музей „ Врана “ и Зоологическата градина в столицата ще бъдат с вход свободен.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР