На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Голям празник! Честваме Деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура

На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Още в ранното средновековие 11 май е избран за ден в памет на славянските първоучители, тъй като тяхното апостолско дело ги сплотява в едно и те са равни по достолепие.
Обичайно на доста места в страната хиляди възпитаници се включват в шествия и рецитират тематични литературни произведения. Отслужват се и празнични водосвети, които допълват атмосферата.
24 май е разгласен за формален празник в България с решение на Народното събрание от 30 март 1990 година
11 май се празнува като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Константин Философ (827 – 869 г.) наименуван в монашеството Кирил и неговият по-голям брат Методий произлизат от знатни родители Лъв и Мария, които били солунски славяни.
Тъй като фамилията било заможно, Константин учил дружно с децата на византийските царе и боляри в популярната Магнаурска школа в Цариград. Завършвайки своето обучение, той получил прозвището Философ. Скоро по-късно почнал работа като патриаршески библиотекар и учител по философия.
Неговият по-голям брат Методий (815 – 885 г.) още от ранните си години избрал военно занятие. След като дълги години управлявал славянска област (843 – 851) той почувствал Божието предопределение. Отказал се от поста, който заема и постъпил в манастира в планината Олимп. Там се срещнал с брат си Константин. Това бил преломен миг и в живота на двама им. Неразделни, те реализират най-великото си дело – основаване на славянската книжовност и на християнската култура. На датата 11 май още от ранното средновековие се е почитала паметта на светите братя.
Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.
Имен ден честват всички, които носят имената: Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР