На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура...

...
На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура...
Коментари Харесай

Без шествия и масови прояви: 24 май премина с тържествено настроение

На 24 май означаваме Деня на българската култура и просвета... и на славянската книжовност.

Без шествия и всеобщи прояви, само че с тържествено въодушевление мина днешния ден.
Химнът на св. св. Кирил и Методий в осъществяване на детски хор " Пим пам " Децата са в понижен състав поради противоепидемичните ограничения
Стотици се извиха на опашка пред паметника на светите братя пред Националната библиотека и оставиха цвете. Много музеи работиха с вход свободен.

За първи път от век и половина празникът на буквите се отбелязва без тържествено шествие, само че ситуацията тук беше празнична и паметникът още веднъж е обсипан с цветя.

Караул на националната гвардейска част охраняваше паметника на светите братя, цветя сервираха президентът, вицепрезидентът, кметът на столицата и стотици родолюбиви българи, които сами взеха решение да дойдат и изразят почитта си макар неналичието на обичайното шествие на възпитаници, учители и дейци на културата и науката.

Паметникът на Кирил и Методий бе обсипан с цветя и венци от рано сутринта. Сред първите са Иван и Бети, които към този момент могат да четат.
Румен Радев: 24 май ни кара да се усещаме горди, това е празник на духа Държавният глава сервира цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека
Макар и без празнично шествие и тържествено отбелязване на Деня на славянската книжовност и българска просвета президентът и вицепрезидентът още веднъж сервираха цветя пред паметника на светите братя.

Кметът на столицата благодаря на хората, които резервираха духа на нацията и поздрави учителите, които макар компликациите се проведоха с цел да приключат.
Фандъкова: Близостта и нашата заедност са в езика Нашата словесност е най-силното оръжие в одобряването ни като страна, сподели столичният кмет по случай 24 май
Йорданка Фандъкова показа, че получава писма от възпитаници, за които нямат самообладание да се завърнат в класните стаи.

Опашката искащи да почетат паметта и делото на светите братя не понижа през целия ден и паметникът още по обяд беше обсипан с цветя от стотици признателни българи.

Тържества при съблюдаване на ограниченията за обществена отдалеченост имаше на всички места в страната.
Балони за 24 май в Карлово Пуснаха ги деца от СУ „ Васил Левски “
Деца от учебно заведение " Васил Левски " в Карлово пуснаха цветни бални в небето.

Последваха ги и останалите възпитаници, само че от домовете си.

Общината в Бургас се трансформира в концертна зала, а от прозорците й прозвучаха химна на българската култура и известни арии от оперната класика.

В Добрич пък ученици на учебното заведение по изкуства и на студиото за поп и рок пеене изненадаха съгражданите си ария.
Аплодисменти за 24 май: Със запалени фенерчета на балконите - респект към учителите в Смолян Заради неналичието на тържествени прояви смолянчани избраха светлината
Към тях се причислиха мнозина техни съграждани. Други пък запяха от балкона.
Боил Банов, Екатерина Захариева и Красимир Вълчев с общ видеопоздрав за 24 май Малко нации имат привилегията да празнуват празник на буквите и писмеността, сподели просветителният министър
Министърът на образованието употребява интернет, с цел да насочи одобрение.

Празнични послания насочиха още министрите на външните работи и културата - Екатерина Захариева и Боил Банов.
Празнична работа и молебен оглави патриарх Неофит в храм " Св. Александър Невски " Негово Светейшество възхвали делото на светите братя Кирил и Методий
Българската черква уважава Кирил и Методи като български светци.

По този мотив в деня на празника патриарх Неофит отслужи молебен.

Той прочете елементи от евангелието на Йоан и благослови българския народ за празника.

Главата на православната ни черква посочи приноса на Кирил и Методи за духовното израстване на българския народ и развиването на българската черква.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР