На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура

...
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура
Коментари Харесай

Днес честваме най-българския празник

На 24 май честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Първите преводи на свещените трудове Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен.
За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение "Св. св. Кирил и Методий " в гр. Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е инцидентно определен от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). По време на битките за църковна самостоятелност от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е освен тласък, само че и проблем срещу гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в знак на бъдещата самостоятелност, както отбелязва в една от публикациите си Христо Ботев.
Празникът надвишава църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се трансформира в обществен празник.След 1878 година празнуването на Кирил и Методий се развива в две направления. В свободна България той се лимитира до учебен празник. В Македония и Одринско обаче същият резервира функционалностите си и на проява на българщината в битката й срещу турското ръководство, както и срещу асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката агитация. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата международна война.
С въвеждането на григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май). За формален празник на Народна Република България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 година е формален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.
През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих "Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11.05.1900 година музиката към химна. 11 май се празнува от православната черква като празник на св. св. Кирил и Методий, до момента в който 24 май се е утвърдил като празник на славянската книжовност, на българската култура и просвета. 24 май като празник на славянската книжовност и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се празнува за първи път през 1986 година по самодейност на мурманския публицист Виталий Маслов.
В Мурманск е най-северната точка, където има монумент на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил известност в неговата съветска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространение на християнството измежду славяните. Обявени са от папата за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР