На 24 март се навършва месец от началото на нападението

...
На 24 март се навършва месец от началото на нападението
Коментари Харесай

Анализатор: Предложението за изпращане само на военни каски за цивилни е нелепо

На 24 март се навършва месец от началото на нападението на Русия над Украйна. Това е и ден за възпоменание в чест на поляците, рискували живота си по време на Холокоста, с цел да спасят евреи. Темета разяснява в “Нашият ден “ по БНР Емил Соколов, историк и анализатор:

“Войната, която Русия стартира в Украйна, е от историческо значение, защото такава пълномащабна война в Европа, сред две страни не е имало.

Много постоянно слушам да се дава образец с войната в Югославия - това беше доста кървясъл, само че цивилен спор, в който намесата на НАТО беше само с военно-въздушни удари. Това, което се случва в Украйна, е тотална война. “

Поведението на Полша

“Поведението на Полша в историята ще остане като почтено и героично. Полша одобри над 1 млн. бежанци от Украйна. Тя е една от страните, които най-силно поддържат Украйна, с цел да получава тя военна и дипломатическа помощ. Полша е и страната, която упорства НАТО да има по-активна позиция.

Виждаме едно водачество, което в тази ситуация идва от Изток, а не от Запад, от държавите от някогашния социалистически лагер, които виждат опасността, която Русия в действителност съставлява.

България

“За страдание България сега не е от най-активните. По отношение на филантропичната помощ сме взели ограничения, само че някак не съумяваме за момента да приказваме с един глас, което е обикновено. В България ръководи коалиция, която има разнообразни политически хрумвания. Това е демокрацията, която си избрахме  - многолик и друг парламент, в който няма политическа мощ с явен мандат. “

Доброволците

“Има една част от нашето общество, която сега работи безусловно безкористно със страшна взаимност към Украйна. Има хора, които одобряват бежанци в домовете си и те са тези, които ще останат в историята. “

Военна помощ за Украйна

“Предложението ни за изпращане единствено на военни каски за цивилни е малко неуместно. Ако България желае да изпрати някаква военна помощ на Украйна, да не слага условия, които са неизпълними.

Няма по какъв начин някой да следи на кого се раздават каски и бронежилетки, когато цяла Украйна е във война, стреля се по цивилни, бомбардират се цивилни здания.

Според мен президентът Румен Радев сподели това, с цел да смекчи удара по някакъв метод, тъй като той сега пази позиция, че би трябвало де се изпрати някаква военна помощ. “

“Заедно за Украйна “

“Това е една чудесна начинания, доста се надявам президентът Радев да стартира да приказва малко по-смело по тази тематика.

Разбирам, че хората, които са дали своят вот за него, изповядват едни съответни политически хрумвания, те са с много по-позитивно мнение за Русия. Тук на става въпрос да се навреди на Русия, а да се помогне на Украйна. Поставянето на такива условия и въобще това меко говорене, невъзможността да се изрази ясна позиция, нито е в ползите на хората, от чието име Радев се пробва да приказва, нито пък прави чест на страната - президентът да е толкоз нерешителен в позицията си.

До седмици или по-скоро ще забележим една много трезва позиция от него, разбирам това държание като някакво опипване на почвата. “

Българските институции

“Откриваме, че има доста изострен спор сред законодателна и изпълнителна власт и то най-много в лицето на прокуратурата, която се управлява от основния прокурор Иван Гешев.

Арестът на  Борисов сподели няколко неща, най-основното, от които беше, че Иван Гешев по една или друга причина отхвърля да проверява избрани хора и кръгове и да застава против избрани ползи.

Главният прокурор не е неутрален, което опонира директно на позицията, която заема. Задачата му е да ръководи държавното обвиняване, а не да пази избрани ползи, без значение дали те са парламентарно показани, или по-силно стопански.

Видяхме, че Иван Гешев няма желание да проверява каквото и да е, обвързвано с някогашния министър председател Бойко Борисов.

Конкретно за Борисов има много индикации, че е взел участие в дейности, които е допустимо да не са доста законосъобразни. Знае се за връзките му с Божков и за това какви записи бяха изтекли, в които той споделяше неща, които не отива да чуем от главата на изпълнителната власт. Но Прокуратурата отхвърли да се самосезира и да предприеме каквито и да било дейности, а в противен случай – пробва се да повдигне обвиняване на Асен Василев, което наподобява като една персонална вендета – “вие посегнахте на Борисов, в този момент ние ще посегнем на един от вашите “. Недопустимо е да има такова разминаване сред институциите. “

Поведението на посланика на Русия у нас

“Мисля, че тъкмо през вчерашния ден съветският дипломат госпожа Митрофанова е нарекла премиера Кирил Петков “чиновник “. Не може на наша територия един представител на непозната страна, да си разрешава такова пренебрежение към институциите.

Недопустимо е и дипломат да си разрешава да приказва от името на българския народ против държавното управление. Време е за едно твърдо деяние с отрезвяване, с цел да може да не се позволяват такива неуважителни актове и грозно говорене във връзка с българските институции. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР