На 24 март френският президент Еманюел Макрон заяви на израелския

...
На 24 март френският президент Еманюел Макрон заяви на израелския
Коментари Харесай

Макрон към Нетаняху: Принудителното преместване на хора ще е военно престъпление

На 24 март френският президент Еманюел Макрон съобщи на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че всяко наложително прекачване на хора от южния град Рафах в Газа ще съставлява " военно закононарушение ", съобщи Агенция Франс Прес.


Той повтори опълчването си на всяка израелска военна интервенция за битка с Хамас в Рафах, където по-голямата част от популацията на Газа се е укрило след месеци на яростни боеве в обсадената територия.

В телефонен диалог сред двамата водачи в неделя Макрон също по този начин уверено осъди оповестеното в петък от Израел изземване на 800 хектара земя в окупирания Западен бряг за нови заселнически селища.

Активисти настояват, че декларацията на Израел, че земята в северната част на долината на река Йордан към този момент е " държавна земя ", е най-голямото сходно изземване от десетилетия насам.

В диалога Макрон съобщи пред Нетаняху, че има намерение да внесе в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации проекторезолюция, призоваваща за " неотложно и трайно преустановяване на огъня ".

Той също по този начин прикани Израел неотложно да отвори всички контролно-пропускателни пунктове към Газа.

Планираната сухопътна атака в Рафах се сблъска със мощен интернационален напън, като бяха отправени предизвестия, че тя ще докара до всеобщи жертви измежду цивилното население и ще утежни филантропичната рецесия.

Израел обаче упорства, че тя е нужна в акцията му за заличаване на " Хамас ".

Войната в Газа беше провокирана от невижданата офанзива на Хамас на 7 октомври, която докара до към 1160 жертви в Израел, най-вече цивилни, съгласно броене на Агенция Франс Прес, учредено на публични израелски данни.

Израел даде обещание да унищожи бойците, които също по този начин взеха към 250 заложници, от които Израел счита, че към 130 остават в Газа, в това число 33 хипотетични починали.

По данни на министерството на опазването на здравето в ръководената от " Хамас " територия, вследствие на съвсем шестмесечните сражения в Газа са починали 32 070 души.

Израел се сблъсква с все по-силна международна съпротива на военната си акция, защото смъртните случаи измежду палестинското цивилно население набъбнаха, а обсадата докара до необятно публикувано недохранване и апетит./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР