На 24 март 2024 г. се навърша четвърт век от

...
На 24 март 2024 г. се навърша четвърт век от
Коментари Харесай

Преди 25 години НАТО започна операция „Съюзна сила“, довела до изтеглянето на Сърбия от Косово

На 24 март 2024 година се навърша четвърт век от началото на 78-дневната акция на въздушни удари на НАТО против Съюзна република Югославия, с цел да принуди Белград да приключи жестоките репресии против косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово .

Военната интервенция носи кодовото наименование „ Съюзна мощ “ . Създаденият по-късно Международен углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, потвърждава, че югославските сили са виновни за закононарушения против човечеството и всеобщи потъпквания на човешките права на косовското население , в това число до момента в който протича интервенцията на алианса, написа Милица Стоянович от Балканската мрежа за проверяващи репортажи – BIRN, представена от БГНЕС.

До въздушните удари, известни в Сърбия като „ експанзията на НАТО “, се стига след несполучливи договаряния и отхвърли на Белград да подпише съглашението от Рамбуйе от 18 март 1999 г .

Въздушните удари са подхванати за първи път в историята на алианса без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, защото Русия и Китай не ги поддържат. Това е първата сходна акция против суверенна страна от съществуването на алианса, отбелязва Франс прес.

Бомбардировките завършват на 10 юни 1999 година с Кумановското съглашение , предвиждащо изтеглянето на сръбската войска от Косово. Така се поставя завършек на въоръжения спор сред сръбските държавни сили и албанските бунтовници, лишил живота на над 10 000 души, предава Българска телеграфна агенция.

След интервенцията някогашната сръбска област, обитаема най-вече с етнически албанци, е сложена под ръководството на Организация на обединените нации.

Косово едностранно разгласи самостоятелност през 2008 година , която Сърбия отхвърля да признае. Според косовските управляващи над 100 страни членки на Организация на обединените нации признават държавността на Косово. Русия, Китай и Индия са измежду страните, които не признават косовската самостоятелност, както и пет страни членки на Европейски Съюз. Белград и Прищина водят договаряния за нормализиране на връзките си с посредничеството на Европейски Съюз, само че процесът, белязан от взаимни обвинявания, е придружен от непрестанно напрежение.

Броят на цивилните, убити при въздушните удари в Сърбия, не е открит публично. Според правозащитни организации няколкостотин души са починали при бомбардировките на НАТО, до момента в който Сърбия твърди, че броят на жертвите е бил доста по-голям.

Всяка година на 24 март, годишнината от началото на бомбардировките на НАТО, както формалните лица в Сърбия, по този начин и медиите, цитират данни, вариращи от 1200 до 2500 души, без да прецизират дали те са цивилни или членове на въоръжените сили.

„ В продължение на 78 дни те унищожаваха страната ни. Убиваха деца. Разпокъсваха територията ни. Но все пак Сърбия живее. Събудена. По-силна. По-смела. Непокорна. И на първо място свободна. Свободата е по-ценна от въздух, в никакъв случай няма да могат да ни лишават свободата. Сърбия ще живее! “, през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич..

Президентът на Косово пък Вьоса Османи:

„ Преди 25 години стартира спасяването на Косово от изгубване. Трябва да запазим съюзите, както и свободата! Безкрайно благодаря на НАТО! “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР