На 24-и февруари /събота/ от 19 ч. и на 25-и

...
На 24-и февруари /събота/ от 19 ч. и на 25-и
Коментари Харесай

Сара-Нора Кръстева: има сериозно затопляне на българо-руските отношения в сферата на балета

 Снимка
На 24-и февруари /събота/ от 19 ч. и на 25-и февруари /неделя/ от 16 ч. в Софийската национална опера и балет ще се играе „ Спящата хубавица “ на Чайковски с присъединяване на солистите на балета на Балшой спектакъл Дария Хохлова /в ролята на Аврора/ и Артемий Беляков /в ролята на Дезире/.

Тя е доста млада, нежна, ефирна балерина, а той към този момент от дълго време е одобрен водещ солист на Балшой спектакъл, с задоволително изявена техника и физика на принц! Във времето ние останахме в доста положителни връзки след първото им посещение на наша сцена в „ Жизел “ и в този момент си ги показах в функциите на Аврора и Дезире в „ Спящата хубавица “ – съгласно мен доста подобаващи за техния натюрел функции, показа шефът на Националния ни балет – прима балерината Сара-Нора Кръстева. 

Правилно ли е моето чувство, че през последните няколко сезона сякаш има възобновление на тесните взаимоотношения с съветската балетна школа?
Мисля, че сте права! Преди години имахме доста близки взаимоотношения, след което те по някакъв метод във времето се поохладиха и мисля, че сега в действителност има едно ново „ стопляне “. Както виждате, аз поканвам много съветски хореографи и балетисти. Също по този начин поддържаме връзка и по балетните състезания с огромна част от известните съветски актьори. Надявам се, че тази връзка е единствено в интерес на всички нас! Нашето балетно общество е малко и ние би трябвало да сме дружно и да си оказваме помощ! Знаете, че Марта Петкова и Никола Хаджитанев този сезон гастролираха няколко пъти в Русия. Благодарение на маестро Пламен Карталов пък цялата Софийска опера и балет ще има двуседмично турне на сцената на Балшой спектакъл. Да, може да се приказва в действителност за едно съществено стопляне на българо-руските връзки в тази сфера!

Защо това е значимо?
Защото съветският балет си е съветски балет! Нашите основи са сложени по съветската школа, по Ваганова се преподава в нашето Балетно учебно заведение. И аз мисля, че това е може би най-сериозната система за преподаване на балет изобщо в целия свят! Това, че ние имаме опция да „ вземаме “ хубави и към този момент потвърдили се неща от Запада, единствено ни дообогатява. Затова считам, че можем да приказваме за българска школа, която е на съветска основа със заемане на доста хубави неща и от западните. Така се получи един синтез на нещо доста позитивно!

Съвсем скоро ще визиите нашата балетна школа още веднъж отвън България. Два дни след „ Спящата хубавица “ заминавате на турне в Италия.
Да. То ще бъде най-вече в северната част на Италия – първата му половина, след което отиваме на остров Сардиния. Предстоят ни общо 8 спектакъла – 6 на „ Дон Кихот “ и 2 на „ Лебедово езеро “. Избрали сме заглавия, които са се потвърдили в годините в нашия репертоар и с които ние сме се доказвали на всички места по света. Наистина се надявам турнето да бъде сполучливо!

В звуковия файл чуйте цялото изявление на Росица Кавалджиева със Сара-Нора Кръстева в предаването за музикално-сценични изкуства " Каста дива ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР