На 24 февруари православната църква отбелязва Първото и Второто намиране

...
На 24 февруари православната църква отбелязва Първото и Второто намиране
Коментари Харесай

Знаете ли какво отбелязва днес църквата?

На 24 февруари православната черква отбелязва Първото и Второто намиране на главата на Свети Йоан Кръстител. Историята на това събитие е извънредно любопитна освен за миряни и богослови, само че и за ловци на загадки и реликви, защото Главата на Кръстителя към момента не се знае къде е, макар че доста църкви претендират да я имат. Самата светиня е от ранга на Св. Граал, защото точно Св. Йоан кръщава Божия наследник.

Погребението

Според Библията Св. Йоан Кръстител бил обезглавен по време на ръководството на цар Ирод. Това станало по злокобното искане на неговата жена Иродиада, защото Кръстителя осъдил връзката й с брата на мъжа й Филип. Главата на Предтечата й била поднесена на ястие. Евангелието от Матей споделя още, че учениците му " пристигнаха и взеха тялото и го погребаха, и отидоха, и споделиха на Иисус “ (Матей 14:12).

Според легендата Иродиада се бояла, че в случай че погребат тялото на Св. Йоан дружно с главата, той ще възкръсне и още веднъж ще почне да я изобличава. Затова тя закопала главата на Предтечата надълбоко в градината на двореца.

Само Йона - жена на Иродовия хазаин Хуза, (Лук. 8:3), знаела това място. Тя взела главата скрито през нощта, сложила я в глинен съд и я погребала на Елеонската планина, в един от парцелите на Ирод.

Инокентий

След доста време един благороден придворен на име Инокентий повярвал в Иисуса Христа. Като оставил света, той пристигнал в Иерусалим, инцидентно купил това място на Елеонската планина, построил си там килия и станал духовник. Като поискал да си построи черква, той почнал да копае трап за основите. И по този начин по Божий промисъл намерил скрития в земята съд. Това било първото намиране на главата на Предтеча. По разнообразни плодородни знамения и чудеса той схванал, че тази глава принадлежи на свети Иоан и почнал с огромно страхопочитание да я съхранява при себе си. Преди кончината си Инокентий още веднъж скрил в земните глъбини светата глава на Предтечата, защото се страхувал, че някой може да поругае тази реликва, предава " Телеграф ".

Видение

Когато император Константин Велики дал независимост на християните, майка му, Света Елена почнала да възобновява всички йерусалимски светини. В това време двама монаси отишли в Йерусалим да се поклонят там на честния Кръст и на гроба Господен и да видят светините на тази земя. Като пристигнали в Йерусалим, Свети Иоан Предтеча се явил в съня на единия, разкрил му мястото, където била заровена честната му глава, и му наредил да я вземе. Като се пробудил, монахът разказал видението на своя приятел, само че той го счел за елементарен сън, като убедил в това и събрата си. На идната нощ свети Иоан се явил наново, само че към този момент на всеки духовник поотделно, и рекъл: " Станете, оставете неверието и леността си и направете това, което ви беше известено ".

Като се събудили, двамата отишли на мястото, което им било посочено, и намерили скъпата светиня. Като я поставили в чувал, те се върнали назад.

В това време един безпаричен грънчар от град Емеса (днес Холмс в Сирия) срещнал двамата монаси и траял пътя си дружно с тях. Като си намерили сателит, монасите му дали да носи чувала с главата на Кръстителя. Изведнъж му се явил свети Иоан Предтеча и му рекъл: " Остави спътниците си и бягай от тях с чувала, който държиш в ръцете си ".

Пазител

Подчинявайки се на светеца, този човек се скрил от монасите, избягал от тях и се върнал вкъщи при жена си, носейки честната глава на Кръстителя. И поради това Господ благословил дома му с всичко належащо. Но той не се възгордял: давал великодушна лепта на бедните и сиромасите от благосъстоянието си. Помнейки твърдо, че е получил всичко това поради благоговението пред Христовия Предтеча, той постоянно почитал светата му глава, молил се и се стараел да живее почтено и да постъпва съгласно заповедите Христови.

Завещание

Когато доближило времето на кончината му, по заповед на самия Христов Кръстител той положил светата глава в съд за вода, заключил този съд в ковчег и като го запечатал, предал това богатство на сестра си, като й завещал благоговейно и почтено да съхранява тази свята глава и в никакъв случай да не отваря ковчега, до момента в който самият Предтеча не благоволи за това. На собствен ред пристигнало време и сестрата да се спомине. Според указаното Свише преди кончината си тя трябвало да съобщи това богатство на някой богобоязлив и благодетелен мъж. Така мощите на Предтечата прекосявали дълго време от един човек в различен.

Еретик правил с нея чудеса

Накрая реликвата попаднала в ръцете на някой си йеромонах Евстатий. Той живеел в една пещера близо до Емеса и бил последовател на ереста на Арий и нямал боязън Божий. Болните, които идвали при него, получавали излекуване от чудесната берекет, изхождаща от главата на Свети Йоан Предтеча, която той държал на скрито място. Евстатий почнал да приписва тази берекет на себе си и по този начин отклонил мнозина към своята разкол. Накрая жителите на Емеса разбрали за действията му. Изгонили го от пещерата, където се настанили добродетелни монаси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР