На 24 декември 1818 г. в църквата Св. Николас в

...
На 24 декември 1818 г. в църквата Св. Николас в
Коментари Харесай

Учител по музика композира коледния химн „Тиха нощ, свята нощ”

На 24 декември 1818 година в църквата „ Св. Николас ” в Оберндорф край Залцбург за първи път е изпълнена коледната ария „ Тиха нощ, свята нощ ”. Автор на истинския текст, написан на немски език, е австрийският духовник Йосеф Мор , а мелодията е композирана от органиста и преподавател по музика Франц Грубер.
 
Немският текст за истинските шест строфи на химна Мор написал още през 1816 година, когато бил още млад духовник, назначен в църквата в селцето Марипфар в Австрия. В идващите години този химн почнал своето странствуване по света като „ Тиролска национална ария ”. Тя била включена в репертоара на доста артисти. През 30-те години на 19 в. няколко музикални ноти били променени и по този метод химнът се трансформирал в мелодията, която ни е позната през днешния ден.

През 1831 година в Германия „ Тиха нощ, свята нощ... ” се появила по едно и също време в два песенни сборника в Берлин и Дрезден. И в двата вместо името на създателя пишело: „ Авторите на текста и музиката са незнайни ”. Пруският крал Фридрих Вилхелм ІV за първи път я чул през зимата на 1853 година Той толкоз харесал коледната ария, че извикал придворния концертмайстор и му заповядал да намерят създателя на песента. Заповедта на краля обаче останала неизпълнена още цяла една година и единствено по една щастлива случайност загадката намерила своето решение през декември 1854 година

Директорът на хора на австрийския град Залцбург, някогашен добър прочут на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който съгласно него непрекъснато пеел неверно известната към този момент коледна ария. На направената му забележка от ръководителя на хора юношата дал отговор много самонадеяно и с горделивост: „ У дома ние постоянно пеем „ Тиха нощ ” тъкмо по този метод. Моят татко по-добре от Вас знае по какъв начин е вярно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази ария ”.

Изненаданият от новината шеф на хора, захвърляйки всички задължения, отпътувал за Халяйн, където живеело семейство Грубер и се уверил, че локалният органист и началник на църковния хор 67-годишният Франц Грубер в действителност е незнайният загадъчен създател на музиката на „ Тиха нощ, свята нощ... ” , издирван по заповед на пруския крал. За създател на текста Грубер посочил своя другар, свещеника Йозеф Мор .-->

Днес песента е най-популярната коледна ария на всички континенти. Претърпяла е над 300 преводи, издадена е в над 180 версии на 121 езика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР