На 24 август 2021г. риболовци от цялата страна организират граждански

...
На 24 август 2021г. риболовци от цялата страна организират граждански
Коментари Харесай

Риболовци стягат протести срещу поправки в полза на ВЕЦ-ове

На 24 август 2021г. рибари от цялата страна провеждат цивилен митинги. Причината са по техните думи "лобистки ремонти " на Закона за водите и на Наредбата за прилагане на повърхностните води, готвени от служебния министър на околната среда Асен Личев, показани за публично разискване на уеб страницата на министерството.

Недоволните оповестиха, че митинги ще има:

гр. София – триъгълника пред Министерски съвет – 16:30
гр. Луковит – при водохващането за Водноелектрическа централа Радомирци, в долния завършек на град Луковит – 16:30
Варварски минерални бани (паркинга на Варварски минерални бани), наоколо до водохващането за Водноелектрическа централа Ели дере – 18:30
в региона на Пловдив – при стената на Водноелектрическа централа Кадиево – 18:00 ч.

Предложените промени са в няколко съществени посоки. От една страна Министерство на околната среда и водите е внесло Закон за изменение и допълнение на Закон за водите, където се целят промени в член 118ж.

Ето какви пишат в своята позиция от съдружие "Балкани ":

Припомняме, че член 118ж и промените и допълненията му от години са „ горещият картоф” в бранш Води, защото в текстовете на този член се изброяват случаите, в които е неразрешено създаване на водноелектрически централи. През началото на 2020г. някогашният вицепремиер Валери Симеонов се опита да внесе ремонти през преходните и заключителни разпореждания на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, само че тогава рибари и природозащитници още веднъж се надигнаха на митинг, а по-късно в пленарната зала Валери Симеонов отдръпна предлагането си.

Самият министър Личев обявява необятно в обществените мрежи готвените промени в Закона за водите, като разгласи, че по този начин се вземат решение разногласията към изгражданите водовземни уреди за водноелектрически централи. В съответния случай от ведомството оферират цялостна възбрана за създаване на деривационни водноелектрически централи, които нормално се построяват по дребните реки и водят до осушаване на сектори от реките или цели реки след водовземните уреди.

Въпреки че рибарите от Балканка и другите риболовни сдружения от повече от 5 години упорстват за мораториум за създаване на нови ВЕЦ-ове, те още веднъж не са удовлетворени и излизат на улицата. А аргументите са няколко.

Забраната е частична и визира единствено бъдещите деривационни Водноелектрическа централа, които никой към този момент не строи. Освен това, спомагателните текстове, препоръчани в преходните и заключителни разпореждания на закона, като че ли целят да „ бетонират” към този момент построените, за които в самите претекстове за измененията в член 118ж се твърди, че са смъртоносни за реките. От Сдружение „ Балканка” питат, за какво откакто министерството разполага с задоволително данни за унищожителното деяние на съществуващите продължава да отхвърля да приложи член 199а от Закон за водите и няма нито едно отнето позволение?

Това, което обаче не се обявява, е, че с изключение на възбраните за деривационни ВЕЦ-ове се вкарват и промени, посредством които се неявно позволява строителството на безграничен брой нови руслови ВЕЦ-ове в предпазените зони от мрежата Натура 2000, в случай че нямало сходна възбрана в заповедите за оповестяване или в проектите за ръководство на предпазените зони. Основен прицел тук са поречията на Марица и Тунджа.

Тази смяна разгневи рибарите, защото от една страна те напомнят, че против България има Наказателна процедура в Европейски Съюз във връзка това, че от Министерство на околната среда и водите бавят към този момент повече от 10 години заповедите за оповестяването на предпазените зони, с което зоните и тяхното запазване остава единствено на хартия, само че също така – по време на редица разисквания на тези зони, за които има такива заповеди, от НСЗП категорично са отказвали да включват такава възбрана под предтекст „ че няма потребност да се повтарят законови разпоредби”. Ето по какъв начин с една дребна смяна, тихомълком, Министерство на околната среда и водите ще допусне лесното създаване на руслови централи в предпазени зони, които от Сдружение Балканка демонстрират към този момент 8 години, че оказват не по-малко отрицателно влияние върху речните системи от деривационните.

В същото време министър Личев подхваща дейности по промени в Наредбата за прилагане на повърхностни води и то единствено няколко месеца след приемането на самата разпоредба. Настоящият текст на наредбата гласи, че в процедурите по издаване или промени и удължение на настоящите разрешителни за водовземане ще се изисква даване на документ за учреденото възмездно право на градеж в коритата на реките. Докато хидроенергийния бранш апелира наредбата и декларира, че всички настоящи водноелектрически централи са изцяло законни и са издигнати при налични всички изискуеми бумаги, рибарите от Балканка напомнят, че след 2003г. всичките водноелектрически централи(с изключение на три) са построени в непосредствено нарушаване на Закон за устройство на територията, като разрешителните за градеж на водохващанията им са издавани без изискуемото по закон „ възмездно право на строеж”. По този въпрос има и съответно решение на Върховен административен съд.

Риболовците прибавят, че това е „ все едно някой без да те пита да си построи къща в твой парцел и да твърди, че е в правото си”.

От Балканка до момента са подали стотици сигнали за повредени реки след водохващанията, информация за което е налична на платформата dams.reki.bg, и нежеланието на министър Личев да се приложи чл 199а от Закона за водите и да ги спре, слага въпроса „ чии ползи обслужва Министър Личев? Точно той с къси спирания беше дълготраен шеф на Дирекция ръководство на водите и по-голямата част от построените дребни ВЕЦ-ове и контрола върху тях са били в неговия сектор.

Исканията на митинга са служебният кабинет да не утвърждава и да отдръпна препоръчаните промени в закона и в наредбата, и неотложно уволняване на министър Асен Личев, който е живата история на убийството на българските реки през последните 20 години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР