На 24 август 1981 г. в Русия пътнически самолет Ан-24

...
На 24 август 1981 г. в Русия пътнически самолет Ан-24
Коментари Харесай

Тя паднала в самолетна катастрофа от височина от 5200 м и оцеляла

На 24 август 1981 година в Русия пътнически аероплан Ан-24 се разрушава от височина 5200 метра по време на полет от Комсомолск на Амур до Благовещенск. Изглежда, че е невероятно да оцелееш при рухване от такава височина. Всички членове на екипажа и пасажери починали, като се изключи едно момиче.

20-годишната Лариса Савицкая освен оживяла след тази ужасна самолетна злополука, само че и прекарала няколко дни в тайгата.

Меденият месец 

През пролетта на 1981 година Лариса се дами за 19-годишния Владимир. Младите учели в институти, тя била в педагогическия, а той в медицинския. Заради ученето сватбеното им пътешестване трябвало да бъде отсрочено за август.

Младоженците посетилли Владивосток, а по-късно отишли при родителите на брачна половинка в Комсомолск на Амур.

Меденият месец бил към края си и било време да се върнат в Благовещенск. Лариса не желала да лети в уречения ден и даже се пробвала да обмени билети, само че не се получило. Самият полет бил отсрочен с 4 часа поради неприятното време.

Още в самолета стюардесата поканила младоженците да седнат в предната част на самолета, само че Лариса избралаа места в опашната част до прозореца и съвсем незабавно заспала.

Катастрофата

В небето над Амурска област Лариса се събудила от мощен удар. Горяло цялото й тяло, в самолета летели части стъкло и метал. Оказало се, че на височина 5200 метра самолетът е останал без покрив. Температурата на открито била под -40 градуса, студът бил безчовечен.

Младото момиче се обърнало към брачна половинка си, лицето му било в кръв, тя незабавно схванала, че той е умрял. Оцелелите пасажери крещяли от боязън. Самолетът се разпаднал, крилата били откъснати, а по-късно и фюзелажът се разпаднал.

Лариса се сбогувала със брачна половинка си и някак си се успокоила, решавайки, че и тя ще почине всеки миг.

Самолетът се разрушил. Останките били отнесени на 7 километра. Момичето паднало на стоманения оребрен под и даже не усетила удара, единствено се изненадала още веднъж: брачният партньор й бил умрял, само че тя била още жива. Лариса изгубила схващане. Оказалп се, че е падала 8 минути и е лежала в безсъзнание към 5 часа.

Три дни в тайгата

Лариса Савицкая се надявала, че има и други оживели с изключение на нея, само че оживяла единствено тя. В продължение на два дни тя живеела в самолетна седалка, увита в парцали. През цялото време до нея било тялото на брачна половинка й. Дъждът разкрил ужасна рана на лицето му, момичето го покрила с бяла облегалка за глава.

Тогава тя още не знаела, че с такова разтърсване, счупени ръце, ребра и пет пострадвания в гръбначния дирек не може да се върви. Но на третия ден, забелязвайки хеликоптери в небето, тя им махнала с ръка с вярата, че ще я видят.

Спасителният екип я разкрил покрай останките на самолета. Спасителите я намазали със алкохол, сложили я на носилка и я изпратили с хеликоптер в регионалната болница.

Там лекарите се стимулирали, че е невероятно да се върви със счупвания на крайниците и гръбначния дирек. И щом ходяла, значи нямала нищо счупено. Затова я лекували единствено от комоцио и пневмония.

„ Посъветвали да я мълчат “

През 1981 година аргументите за злополуката с пътническия Ан-24 не били посочени и съгласно формалната версия не е имало злополука. Според Лариса майка й е била извикана в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), където са били посъветвани да не описват нищо за случилото се. Майката на Савицкая споделя тъкмо това: „ Посъветваха ме да мълча “. И мълчали.

Истинската причина за злополуката била скрита. Едва няколко години по-късно тя става известна. Този ден част от небето над Завитински (мястото на трагедията( постоянно била пресичана от военни самолети. Всичко вървяло по проект, само че бомбардировач Ту-16К изхвърчал от военното летище без цялостна информация от диспечера за маршрута на полета.

Ситуацията се утежнява от неналичието на взаимоотношение сред военните и цивилните диспечери. В 15:21 имало конфликт. И двата самолета се унищожили.

След такава ужасна злополука Лариса съумяла да откри естествен живот: тя се върнала в института, родила дете, обратно на препоръките на лекарите. След това претърпява друга покруса – майка й умира в автомобилна злополука. Тя преодоляла и това. По-късно се реалокира в Москва, получава второ обучение и известно време по-късно среща мъж, който става нейният нов брачен партньор.

Изненадващо, Лариса Савицкая не се опасява да лети.

Два върха Гинес 

Лариса Савицкая била потърсена от Книгата на върховете на Гинес като оживяла след самолетна злополука след рухване от височина 5220 м. Представители на Гинес пристигнали за детайлности и фотоси. Но момичето реши да се пошегува и сподели, че върхът в действителност е компенсацията, която са й платили за нещастието.

Оказва се, че на Лариса са платени единствено 75 рубли. Тогава дамата била наградена с още един връх на Гинес – за най-нелепото заплащане. Уврежданията на оживялата също не били взети под внимание, тъй че тя даже не получила право на безвъзмездни медикаменти.

Трябва да се означи, че такова мизерно обезщетение било планувано от закона. На роднините на починалите при самолетни произшествия са изплатени 300 рубли, а на оживелите – 75 рубли. Но имало положителни хора, които помогнаха на Лариса финансово. Един от тях изцяло платил протезирането на зъбите, които момичето изгубило по време на бедствието.

През лятото на 2022 година излезе филмът „ Една “, който споделя за случая със самолетна злополука.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР