На 24 април, Великден, квартет Дианополис“ изпълни ораторията Седемте последни

...
На 24 април, Великден, квартет Дианополис“ изпълни ораторията Седемте последни
Коментари Харесай

Квартет „Дианополис“ изпълни оратория на Хайдн на Възкресение Христово пред сградата на Община Ямбол

На 24 април, Великден, квартет „ Дианополис “ извърши ораторията „ Седемте последни слова на нашия Спасител от Кръста “ от великия австрийски композитор Йозеф Хайдн.

Концертът стартира в 18:00 часа пред постройката на Община Ямбол.

Преминаващите жители и посетители на града се спираха да слушат красивата музика в празничната вечер, която способства за атмосферата на Възкресение Христово.

Историята на творбата е забавна. Тя е поръчана на Йозеф Хайдн през 1786 година за службата на Разпети петък в Кадис, Испания. Публикувана през 1787 година и изпълнена по-късно в Париж, Рим, Берлин и Виена, композиторът я приспособява през 1787 година за струнен квартет, утвърждава версия за соло пиано през същата година и най-после я приспособява през 1796 година като оратория (със соло и хорови вокални сили).

Седемте съществени раздела се основават на седем изречения, приписвани на Иисус по време на неговото разпятие.

Йозеф Хайдн споделя историята за основаването на творбата и компликациите, които среща, в предговора на новото ѝ издание от 1801 година: „ Преди към петнадесет години бях помолен от каноник от Кадис да композирам инструментална музика върху седемте последни слова на нашия Спасител на Кръста. В катедралата на Кадис е всекидневно да се извършва оратория всяка година по време на Великия пост, като резултатът от осъществяването се засилвал значително от следните условия. На стените, прозорците и стълбовете на църквата се окачва черен плат и единствено една огромна лампа, висяща от центъра на покрива, разчупвала тържествения мрак. По обяд вратите са затворени и церемонията стартира. След къса работа епископът се качва на амвона, произнася първото от седемте слова и проповядва. След приключването ѝ той напуща амвона и пада на колене пред олтара, до момента в който звучи музика. После епископът произнася второто слово и проповядва, по-късно третото и т. н., като звучи музика след приключването на всяка проповед. Моята комбинация беше подчинена на тези условия и не беше лесна задача да съчиня седем адажио с дълготрайност по 10 минути всяко, без да изтощавам слушателите; в действителност открих, че е изцяло невероятно да се огранича до избраните граници. “

Свещеникът, който поръчал творбата – дон Хосе Саенц де Санта Мария, платил на Хайдн по най-необичаен и автентичен метод – изпращайки на композитора торта, цялостна със златни монети.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР