На 23 юни най-ексцентричната партия в Грузия и Кавказ изобщо

...
На 23 юни най-ексцентричната партия в Грузия и Кавказ изобщо
Коментари Харесай

Как се дразни властта по грузински

На 23 юни най-ексцентричната партия в Грузия и Кавказ въобще „ Нов политически център – Гирчи “ организира своя следващ конгрес. Всеки, който се изрича от трибуната на партията е одобряван с бурни овации. Звучи и музика. Лидерът се избира единомислещо и с нескрита наслада. Ако се огранича единствено с това изложение, ще кажете, че е като конгрес на ГЕРБ. Не, не е. Малката детайлност е, че конгресът се организира на двора на скромния офис на партията, всички са облечени като за пикник, а вместо химни и дитирамби, партийните членове и гостите въртят шашлици, пият бира и танцуват. Политическият съвет от четирима души единомислещо освобождава от поста Зураб Джапаридзе, който пък с наслада го предава на Яго Хвичия. Мандатът е два месеца.

„ Мисля, че двата месеца, в които управлявах партията бяха сполучливи, само че и уморителни и по тази причина моето предложение беше Яго да поеме тежката работа “, сподели Джапаридзе пред нахилените публицисти.

Точно тази бутикова, антисистемна партия матира за следващ път властта в Грузия. Конституционният съд на страната излезе с решение, с което отстрани и последното дейно наказване за приложимост на марихуана. Според претекстовете на съда пушенето на ганджа „ може да навреди единствено на здравето на консуматорите, които сами дават отговор за постъпките си. Отговорността за такива дейности не съставлява заплаха за обществото. “

Притежаването, търговията и използването на опиати в Грузия продължава да бъде измежду най-тежките закононарушения и надлежно наказванията са жестоки. Присъдите постоянно стигат до 20 години отнемане от независимост. Само преди години за приложимост на марихуана присъдите варираха от 5 до 10 години затвор. Но това взе да се трансформира, поради едни хулигани.

„ Гирчи “ (шишарка, от груз.) беше основана през 2015 година от група млади политици, които напуснаха Единното национално придвижване на някогашния президент Михаил Саакашвили. Една от задачите, които партията си сложи в самото начало бе легализирането на марихуаната. Една от аргументите да желаят това е тъкмо са жестоките закони, които вкарваха стотици хлапета в претъпканите затвори. Всъщност законите и преди Саакашвили постоянно са били пожелателни в кавказката страна и заради тази причина и жестоки на книга. Поради чудовищната корупция, опиати и каквото може да ти роди главата, през застоя на Шеварнадзе, можеше да се купи отвред и от всеки, в това число от полицията. Тези времена отминаха с промените на основателя на ЕНД при започване на века. Корупцията беше изкоренена и законите започваха да се съблюдават по буквата на закона. Така пандизите внезапно отесняха.

Миналата есен „ Гирчи “ дружно с едно друго различно придвижване „ Белият звук “ проведоха най-големите митинги в Грузия от много време насам. След една много шумна акция първоначално ноември, полицията щурмува супермодерни клубове в търсене на дилъри. Заведенията бяха затворени, задържани бяха няколко търговци на дрога, само че още на идващия ден „ Гирчи “ и „ Белият звук “ заляха центъра на Тбилиси с яд. Десетки хиляди се настаниха на бул. „ Руставели “ и проведоха най-голямата дискотека навън. В началото на протестите Зураб Джапаридзе и още няколко от водачите на митинга бяха задържани, а по-късно освободени небрежно. Правителството много се тормози, призна, че е Министерство на вътрешните работи е прекалило с насилието и се наложи министър Герогий Гахария да се извинява обществено.

Точно там някъде „ Гирчи “ реализира и първата си победа в битката за заверка на марихуаната. Парламентът декриминализира пушенето на трева, само че остави административните наказания. Употребата на ганджа към този момент се наказваше административно с 500 лари санкция (около 350 лева). Джапаридзе и неговите хора незабавно нападнаха законодателните промени на Народното събрание в съда. Така се стигна до решението от 30-и, когато и административното наказване бе оповестено за противоконституционно.

Конституционният съд акцентира, че разрешението да се използва марихуана е акт, който пази правото на човек на свободно развиване, и че наказването за приложимост на марихуана е непропорционално. С решението Грузия става първата някогашна руска република, която съвсем легализира използването на канабис.

Казвам „ съвсем “, тъй като производството и търговията на марихуана продължава да бъде престъпно закононарушение. Дори притежаването на изсъхнало вещество до 5 грама, понадлежи на санкция. По този метод е елементарно да попаднеш под ударите на закона. В момента, в който ти потърсиш канабис, към този момент могат да те арестуват. Разбира се това е игра на котки и мишки, само че сигурно едно хлапе няма да бъде смазано, поради една цигара.

„ Гирчи “ са твърдо уверени, че Грузия в близко бъдеще ще легализира и кофишоповете, където ще може законно да се купува трева, по този начин както е в някои щати в Америка, по този начин както е в Холандия и някои други европейски страни.

Разбира се ръководещите прозират в дейностите на „ Гирчи “ дългата ръка на техният главен съперник – Миша Саакашвили, който се е заканил, че на идващите президентски избори ще се върне в Грузия с гръм и тропот. Един от методите е да вдигне повехналия си имидж на модернизатор посредством дейности на личната си партия, а другият – да разрушава имиджа и доверието към ръководещите от „ Грузинска фантазия “ на Бидзина Иванашвили. Марихуаната в тази ситуация прави чудна работа.

Спасиха хиляди момчета от казарма

„ Гирчи “ удари недодялан пестник на грузинското държавно управление, като откри легален метод да отклоняват наборници от казармата. Партията счита, че армията би трябвало да бъде професионална, а момчетата да не бъдат вкарвани във войската принудително. Така те сътвориха „ Християнска, евангелска, протестантска черква на Грузия – Библейска независимост “, а съгласно законите на страната от казармата се освобождават момчета, които служат в черква или учат богословие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР