На 23 юни 1894 г. Международният атлетически конгрес, събрал се

...
На 23 юни 1894 г. Международният атлетически конгрес, събрал се
Коментари Харесай

23 юни 1894 г. Ражда се МОК

На 23 юни 1894 година Международният атлетически конгрес, събрал се в парижкия университет Сорбона, утвърждава предлагането на френския държавник и състезателен запалянко барон Пиер дьо Кубертен да бъде възродена традицията на древногръцките олимпиади и един път на четири години да се организират „ съревнователни игри” с покана да вземат участие всички тогавашни нации.

Същия ден е основан комитет за осъществяване решенията на конгреса, в който влизат представители на 12 страни-участнички.

На 6 април 1896 година в Атина са открити първите възродени Олимпийски игри. В Атина идват 311 спортисти от 13 страни в света - Австралия, Австро-Унгария, България, Англия, Германия, Гърция, Дания, Съединени американски щати, Франция, Чили, Швейцария и Швеция.

На реконструирания мраморен стадион се събират 80 хиляди фенове. В програмата на игрите влизат 9 типа спорт – класическа битка, колоездене, гимнастика, плуване, пукотевица, тенис, тежка атлетика и фехтовка.

Специално място в Олимпиадата се отрежда на маратонското тичане, препоръчано в програмата от френския историк Мишел Бреал в памет на гръцкия боец Фидипидис, възвестил на атиняните успеха във войната с персийския цар Дарий. В надпреварата вземат присъединяване 46 бегачи.

Пръв до финала доближава 23-годишният Спиридон Луис от градчето Маруси, в този момент предградие на Атина. Самият крал надява на врата му най-висшия медал на Гърция. Подаряват му двуетажна къща, 10 крави и 30 овни. Става народен воин на Гърция.

След триумфа на първата Олимпиада игрите се организират постоянно във всяка високосна година.

Сега Международният олимпийски комитет (МОК) е най-голямата и най-уважавана в света спортна организация. Седалището на комитета се намира в Лозана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР