На 23 септември се навършват 71 години от обесването на

...
На 23 септември се навършват 71 години от обесването на
Коментари Харесай

Навършват се 71 години от убийството на Никола Петков

На 23 септември се навършват 71 години от обесването на Никола Петков – лидер на обединената съпротива в VI Велико национално заседание.
По този мотив на 23 септември в храм „ Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския водач, политик и общественик. След панихидата ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския водач, който се намира в градинката пред храма.
Борбата на Никола Петков за опазване на парламентарната народна власт е оповестена от комунистите за контрареволюционна активност. На 5 юни 1947 година е снет депутатският му имунитет и още в постройката на Народното събрание той е задържан. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на процедура представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.
На 5 август 1947 година стартира режисиран правосъден развой с измислени обвинявания против него и на 16 август същата година е наказан на гибел посредством обесване по обвиняване в шпионаж.
На 23 септември към 00.15 ч след среднощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския лидер Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството би трябвало да бъде убит посредством обесване, само че разкрити архивни документи от злокобната 1947 демонстрират, че огромният демократ е погубен свиреп с чукове по главата, а по-късно висящ на въже.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР