На 23 септември сърф училище Акаша“ и Surfrider Foundation Sofia

...
На 23 септември сърф училище Акаша“ и Surfrider Foundation Sofia
Коментари Харесай

С почистване на варненския плаж Ветеран ще бъде закрито уиндсърф предизвикателство

На 23 септември сърф учебно заведение " Акаша “ и Surfrider Foundation Sofia провеждат разчистване на плаж " Ветеран “, Варна. Инициаторите приканват да се включат всички варненци, само че и всички останали, за които морето и плажът са полезност и милеят за чиста природа. Осигурени са чували и ръкавици, а от присъстващите се изисква единствено доста въодушевление и възторг. Стартът е в 10:30 ч.

Акцията ще закрие плануваните за тази година интензивности за идеята " Черно море, свободно от пластмаса “, стартирали през юни с почистването на плаж " Перла “, Приморско. Централна част от програмата е протичащото се сега уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чийто сполучлив свършек ще бъде маркиран точно с почистването във Варна.

За събитието на плаж " Ветеран “ са планувани и доста занимателни интензивности – до момента в който родителите се трудят старателно на плажа, най-малките са добре пристигнали да се включат в безвъзмездна графити работилница с графити артистите от 0511. Вечерта добре свършената работа ще бъде отпразнувана на терасата на Хале 3, наслаждавайки се на последните летни дни със сърф филми и свежа компания. Когато падне нощта, хазаин ще бъде Yo-Ho-Hostel, подкрепящ за поредна година напъните на сърфистите.

Вече трети ден на ход е кулминационната точка на идеята " За Черно море, свободно от пластмаса “ -  първото по рода си морско предизвикателство WIND2WIN, в което Илияна Стоилова и Йоан Колев от Акаша си сложиха за цел да преминат с уиндсърф по море сред най-северната и най-южната точка на българското Черноморие или общо към 300 км сред Дуранкулак и Резово, движени само от силата напразно и човешкия дух.  

Докато двамата се придвижват по набелязаното трасе, ги съпровожда екип от морски биолози, които имат задачата да снемат проби, да следят и локализират местата с плаващи морски боклуци и да записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде завършена екологична картина на морската вода, която да послужи като насочна точка за вземането на ограничения за справяне с казуса с пластмасовото замърсяване и привличане на публично внимание.

От старта в Дуранкулак на 18 септември не липсваха премеждия за екипа на WIND2WIN – в началото неустойчив вятър забави хода на сърфистите и те преодоляха първата отдалеченост до Варна за много повече време от предстоящото, а във втората права от Варна до Обзор моторът на главната съпътстваща лодка отхвърли и се наложи да бъде изтеглена, а сърф тандемът остана самичък напред.

Въпреки проблемите и възможност авариралата лодка да не може да бъде сменена, Илияна и Йоан потеглиха сами напред  в най-тежкия сектор от трасето – в региона на Бургаския залив, който е доста врязан във вътрешността в сушата,  а това  налага прекосяването му отдалеко – непосредствено от нос Емине към Созопол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР