На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан

...
На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан
Коментари Харесай

Празник - на този ден се случва истинско чудо

На 23 септември православната черква празнува зачатие на Свети Йоан Предтеча и Кръстител и паметта на Света мъченица Ираида.

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 година преди Рождество Христово до 3 година след Рождество Христово, в град Хеврон живеел свещеникът Захарий с жена си Елисавета - братовчедка на света Анна. Двамата страдали доста, че нямат деца. Макар и в преклонна възраст, непрекъснато и горещо се молели за правоприемник.

И молитвата им сторила знамение - Елисавета заченала и родила наследник тъкмо както било известено на Захарий от Свети архангел Гавриил. Ангелът му споделил още, че детето ще се назовава Йоан и освен ще проповядва идването на Месията, само че и ще го уточни на хората.

Светата дева Ириада живеела в Александрия. Веднъж, като отишла на извора, с цел да си налее вода, тя видяла един транспортен съд, който спрял на брега; на този транспортен съд се намирали голям брой миряни и духовници, оковани във вериги, които ги водели на изтезание поради изповядване на името на Иисуса Христа. Внезапно Ириада пламнала от огромна обич към Господа.

Тя непринудено се включила към Христовите пандизчии и била окована във вериги дружно с тях. След като корабът дошъл в египетския град Антинопол, света Ириада преди всички други претърпяла жестоки изтезания и била посечена с меч. Това станало към 308 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР