На 23 октомври в град Велинград, хотел Велина“ – семинарна

...
На 23 октомври в град Велинград, хотел Велина“ – семинарна
Коментари Харесай

Обучават медици от училища и детски градини

На 23 октомври в град Велинград, хотел „ Велина “ – семинарна зала, от 13 ч., РЗИ Пазарджик провежда обучителен семинар на медицински експерти от детските и образователните заведения от общини Велинград, Ракитово и Сърница. Семинарът се организира по отношение на осъществяване на действия заложени в Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014 – 2020 година

На събитието медицинските експерти ще бъдат осведомени с задачите, дилемите и плануваните от Министерство на здравеопазването действия, по Националната стратегия.

Презентации ще се изнесат на следните тематики: „ Здравословно хранене “, „ Бутилирани води “, „ Двигателна интензивност и здраве. Политики и положителни практики в Европейския съюз за повишение на физическата интензивност “, „ Тютюнопушене “ и „ Алкохолизъм “.

Специалистите припомнят, че главните хронични незаразни заболявания (ХНБ) – сърдечно-съдови болести, злокачествени новообразувания, хронични респираторни заболявания и диабет са причина за 60% от всички смъртни случаи в международен мащаб, 80% от които са в страните с ниски и междинни приходи. В България за 2010 година те са причина за над 80% от смъртните случаи, като водещи са заболяванията на органите на кръвообращението с 67.5%, следвани от злокачествените новообразувания с 15.1% и други Основно те се предизвикват от предотвратими рискови фактори, като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа интензивност и корист с алкохол.

От няколко десетилетия световните старания за надзор на епидемията от ХНБ бележат триумф и към този момент има значими резултати в доста развити страни. Практиката демонстрира, че редуцирането на главните рискови фактори води до понижаване на смъртността и заболеваемостта от тези заболявания, надлежно и на тяхното задължение за обществото. Най-ефективният път за реализиране на тази цел е профилактиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР