На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава,

...
На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава,
Коментари Харесай

Пикът на грипа настъпва след Нова година

На 23 ноември доказахме първите два грипни варианта. Това значи, че надалеч преди този момент е циркулирал вирусът, просто в този момент получихме проби. Става дума за вид А H1N1. Това е най-пандемичният вариант. Този, който още предходната година засегна максимален брой хора. Вторият по периодичност е вид А. Пикът се чака след Нова година. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че много бързо хората се утежняват. Сутринта отива умерено на работа, а на обяд към този момент не се усеща добре, до следобяд е на легло. Вирусът бързо настава в организма. Дава признаци от температура до обща изнемощялост, мускулни болки, главоболие и чак по-късно идват респираторните признаци. Тестът е добре да се направи в първите няколко дни, тъй като по-късно имунната система бързо подхваща вируса. Този сезон чакаме най-вече грип вид А. Достатъчно инфектиран е. Ако сме с болен човек, на отдалеченост до един метър и под един метър, има огромна възможност да се заразим, тъй като имаме имунитет от предходната година, само че той е избледнял. Ако сме пропуснали да се имунизираме, в този момент е най-подходящият миг за имунизация ”, акцентира още Христова.

" За създаване на напреднат имунитет ни трябват най-много три седмици. Идеалният миг е в този момент. Децата са уязвима група ", добави проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ обясни, че няма данни за нов вирус от Китай и разгласи, че инфектираните с ковид у нас са намалели.

" За Ковид-19 чакаме продължаващо понижаване на случаите, само че за грип случаите занапред ще се покачват. Няма потребност от непрестанно приемане на имуностимулатори. Разумно е да се вземат при започване на идната година ", посъветва проф. Христова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР