На 23 май стартират с рекордно богата програма юбилейните 50-и

...
На 23 май стартират с рекордно богата програма юбилейните 50-и
Коментари Харесай

Апогей на музикалния живот в София

На 23 май започват с рекордно богата стратегия юбилейните 50-и „ Софийски музикални седмици”. Европейският музикален фестивал -2019 доближава своята кулминационна точка. И двете крупни събития са под знака на 120-ата годишнина от рождението на популярния композитор Панчо Владигеров.

Изявления за организация
Blitz.bg
През май културният живот в България – театрални представления, оперни и балетни спектакли, концерти, изложения и други, от десетилетия насам доближава своя разцвет. Неслучайно той някак си естествено се утвърди като месец на културата. Две огромни събития са определящи и за „ музикалния май”: стартът на Международния фестивал „ Софийски музикални седмици” и кулминационната точка на Европейския музикален фестивал.

Софийска филхармония – съорганизатор на фестивала, в зала „ България” – „ арена” на доста от концертите на СМС
С прелестен концерт на Камерния отбор „ Софийски солисти” и Софийска филхармония ” на 23 май (четвъртък ) стартира юбилейното 50-о издание на „ Софийски музикални седмици” (СМС) - 2019. В зала „ България” от 19.00 часа ще прозвучат произведения от Фр.Шопен, Александър Розенблат, Ж. Бизе- Р. Шчедрин, Панчо Владигеров под диригентската палка на маестро Пламен Джуров, шеф на фестивала от 2007 година Солист на този ослепителен музикален празник в самото навечерие на Деня на Българската култура и просвета и на славянската книжовност ще бъде именитият наш пианист Людмил Ангелов. Впрочем бележитият ни музикант ще има още две изяви по време на СМС – на 27 юни в зала „ България” още веднъж като солист на Софийска филхармония под диригентството на румънеца Габриел Бебешелеа , а като професор в Нов български университет (НБУ) ще води и майсторски клас по пиано.

Програмата на 50-ото издание на най-стария ни столичен музикален фестивал и най-значим в България е юбилейно, даже (бих казал) рекордно богата . С интерес и неспокойствие през интервала 23 май- 30 юни т.г. чакаме 52 концерта – симфонични, камерни, хорови, клавирни и вокални рецитали и други, както и 17 съпътстващи прояви – научни конференции, показване на дискове и книги, изложения, майсторски класове на изтъкнати наши реализатори и преподавали и други „ Арена” на музикалните „ действия” ще бъдат НДК, зала „ България” и камерната й зала, зали в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров” и Централния боен клуб, Софийска градска художествена изложба и други

За толкоз богата и разнообразна стратегия си заслужават напъните на екипа на Софийски музикални седмици: проф. Пламен Джуров , програмния координатор доцент доктор Момчил Георгиев и техните сътрудници. На празник като на празник! Точно преди 50 години блестящо съзвездие от български композитори и музиканти: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Асен Найденов, Константин Илиев и други, подтикнати от тогавашния шеф на Главна дирекция „ Българска музика” проф. Богомил Стършенов, поставят основите на интернационалния фестивал, чийто „ мотор” дълги години е точно проф. Стършенов. Решаваща е и поддръжката на висококултурния и ерудиран Иван Башев, тогава зам.-председател на Комитета за просвета, а по-късно и министър на външните работи.


Представяне на програмата на юбилейното 50-издание на СМС. Крайният вдясно – програмният шеф доц.д-р Момчил Георгиев
Оцелели физически и юридически като фестивал през сложните години на прехода и макар големите финансови компликации, „ Софийски музикални седмици” остават правилни на своите обичаи . И тази година те ни показват най-значимото от международното и родното музикално творчество и изпълнителско изкуство. И тази година те ще бъдат самобитен мост за срещи на български и задгранични, на млади и остарели музиканти.

„ Софийски музикални седмици-2019” ще бъде фестивал на музикалните министър председатели от барока до ХХІ век –изтъкна програмният му координатор доцент доктор Момчил Георгиев -, само че също по този начин на юбилеите (най-вече 120 години Панчо Владигеров, само че и 80-ата годишнина на огромния наш цигулар Георги Бадев, 90-ата на проф. Димитър Тъпков, четвърт век на хора „ Ваня Монева”) и на младите реализатори.

Припомняйки, че при основаването на Софийски музикални седмици в самия завършек на 60-те години, една от главните цели е бил експортът на българската музикална просвета и на изявени наши реализатори оттатък „ желязната завеса”, в Западна Европа, запитах за организация Blitz . bg , дали в този момент не следим противоположната наклонност – наши музиканти, утвърдили се в чужбина, да гастролират тук на фестивала.

„ Да, по този начин е – удостовери доцент доктор Момчил Георгиев – „ Софийски музикални седмици” в действителност стават все по-привлекателен конгрес за изява на български музиканти, идващи от чужбина. А те в действителност са доста, единствено нашите концертмайтори на задгранични оркестри са близо 70. И тази година тук ще слушаме цигуларките Дора Бръчкова, Божидара Кузманова, Яна Дешкова, Албена Данаилова- концертмайстор на Виенската филхармония, цигуларя Димитър Буров, живеещ в Лондон, пианистите Евгени Божанов, Светозар Иванов, Пламена Мангова, Линда Боянова – Анбари, Лидия Бояджиева и други Този фестивален „ мост” е отлично самобитно сверяване на креативните часовници.”

Младата цигуларка Божидара Кузманова
Този умен креативен метод е и финансово уместен. Как се прави другояче стратегия от 52 концерта с общ бюджет от към 60 хиляди лева ? Още през 2015 година финансирането на „ Седмиците” от Столична община се срина от 100 000 лева през 2011 година на...30 хиляди лева Тази година съорганизаторите от Общината са нараснали малко сумата - на 35 000 лева Като прибавим към тях още 25 хиляди лева от другите съорганиза-тори на фестивала – Министерството на културата, то общият бюджет на „ визитната картичка” на музикална София едвам доближава 60 000 лева.(?!) В отговор още веднъж на мой въпрос за Blitz . bg , програмният шеф на фестивала доцент доктор Момчил Георгиев уточни за съпоставяне, че един гастрол на Лондонския камерен оркестър би ни коствал 25 хиляди евро, освен това без хонорара на диригента, а на оркестъра на Санкт-Петербург – 60 хил.лв., т.е. целия бюджет на СМС?! Затова и уредниците напълно вярно се стремят да канят не една-две „ звезди”, а да създадат по-голям и разнороден фестивал, давайки път на млади гении.

Разковничето за триумф обаче при такива незадоволителни финансови средства е най-много в търсенето и намирането на повече подобаващи съидейници и сътрудници . Като да вземем за пример маестро Найден Тодоров , основен диригент и шеф от началото на 2017 година на Софийска филхармония , който е освен хазаин на фестивала със зала „ България”, само че и негов съорганизатор. Обявен за повторно за „ музикант на годината” в националната анкета на предаването „ Алегро виваче “ на стратегия „ Хоризонт “ на БНР, Найден Тодоров ще се изкачи на два пъти по време на СМС и на диригентския пулт пред своя оркестър. На 30 май от 19.00 ч. солистка на «романтичния» концерт (в програмата Макс Брух и Антон Брукнер) ще бъде младата цигуларка Божидара Кузманова , а на 20 юни Софийска филхармония ще показа произведения от Корнголд и Шостакович със солист Яна Дешкова (цигулка).

Маестро Найден Тодоров – „ Музикант на годината -2018”

През цялото юбилейно 50-о издание на «Софийски музикални седмици» като «червена нишка» ще минава юбилеят - 120 години от рождението на Панчо Владигеров . Творби, включително неизпълнявани до момента в България творби на композитора, с който би се гордяла всяка една огромна нация в света, ще звучат в този момент на редица симфонични, камерни концерти и рецитали. Докторанти ще показват свои изследвания за него на интернационална научна конференция в Нов български университет на 8 и 9 юни т.г. Кулминацията обаче, а и самобитна атракция ще настъпи на 26 юни от 19 ч. в Камерна зала «България». Тогава под надпис «Фамилия Владигерови свири Владигеров» четиримата внуци на именития си дядо – деца на неговия наследник Александър Владигеров, също композитор и диригент, ще покажат, че кръвта вода не става. Панчо (младши ) и Екатерина – пиано, близнаците Александър (тромпет, флюгелхорн) и Константин (пиано, кларинет) Владигерови ще ни изненадат с нови техни преработки на клавирни и вокални камерни творби на популярния Панчо Владигеров.


Плакат на спектакъла „ Европа танцува” от Европейския музикален фестивал-2019
Също през май своята кулминационна точка доближава и Европейският музикален фестивал (ЕМФ) - 2019) , стартирал в края на март и продължаващ до 23 юни т.г. Неговото към този момент 19-о издание за следващ път потвърждава европейската еднаквост на България и София. Неслучайно и идният музикално –танцов театър на 22 май (сряда) от 18.30 ч. е под надпис „ Европа танцува” и ще бъде изнесен в самото сърце на античната ни столица – на „ Ларгото”. На сцената ще излязат детски и младежки ансамбли и школи, а програмата е повече от разнообразна – от фолклор до хип-хоп, от типичен балет до улични танци (street- dancing), от съвременен балет до спортни танци. Водещ на тази огромна демонстрация с над 300 участници и вход свободен ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми.

Изцяло младежкият темперамент на този танцов театър, както и предишният към този момент юбилеен концерт „ 40 години детски хор „ Пим-Пам” с детски песни и шлагери на неговия основател, огромния композитор Борис Карадимчев ,открояват значим акцент на фестивала. Подчертаното внимание към младежите и към тяхното музикално обучение е непрекъсната грижа и основна цел на маестро Васил Димитров, шеф на музикалната организация „ Кантус Фирмус” – уредник на ЕМФ и Даниела Ханджиева , артистичен шеф на фестивала. На тази цел служи и майсторският клас, който именитата българска цигуларка Мила Георгиева ще организира на 29 май (сряда) т.г. в залата на Националното музикално учебно заведение.


Именитата наша цигуларка Мила Георгиева още веднъж ще свети на ЕМФ

Напълно разумно във фокуса на 19-ото издание на ЕМФ, както и на юбилейните 50-и Софийски музикални седмици, е 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров .На този „ Вазов на българската музика”бяха отдадени три от общо 13 прояви на фестивала. Концертът на неговото разкриване (Софийската филхармония, дирижирана от Георги Димитров) беше даже напълно от произведения на родения през 1899 година в Шумен несъмнено най-известен по света български композитор. Със своето виртуозно осъществяване на Владигеровия концерт за цигулка и оркестър №1 още веднъж блесна магетичният наш цигулар Марио Хосен , който неслучайно съпоставят с Николо Паганини.

„ Струнната инерция”, набрана от миналогодишния ЕМФ, продължава и в този момент. Много приятна и разнообразна стратегия ще чуят феновете на хубавата музика на 31 май (петък) от 19.30 ч. Проектът Tango & Campanella ще изправи на подиума в зала „ България” за първи път един до различен двама....съученици още от музикалното учебно заведение в София. При това две имена, от дълго време утвърдили се на международния музикален небосвод – чаровната Мила Георгиева (цигулка) и диригентът Максим Ешкенази, непостижим в своето умеене да поддържа връзка с аудиторията, била тя от възрастни или от деца, както е във „ Фортисимо” . В акомпанимент на оркестъра на Класик ФМ радио те ще ни поднесат пресен коктейл от танцови пиеси от Паганини, Равел, Брамс, Пиацола, Гардел и други

Две изложения в коридорите на зала „ България” придават и историко-познавателен детайл на фестивала, който е значима част от календара на културните събития на Столичната община и през тази година. Първата експозиция с снимки, концертни и театрални стратегии, ръкописи, персонална преписка и други демонстрира какъв брой скъп е бил Панчо Владигеров от най-ярките персони на международната музикална просвета на ХХ век. Концепцията за тази галерия е създадена под управлението на шефа на къщата- музей на огромния композитор в София, Надя Сотирова . „ Музика в обектива” е нарекла пък своята колекция неуморимата Василка Балевска , която към този момент от 50 години сътворява същински фото-летопис на музикалния живот в София. Можете да я видите и в този момент на всеки един концерт в зала „ България” със същата активност, преметнала през рамо фотоапарата или насочила неговия обектив към „ героите” на подиума.

Последните акомпанименти на Европейския музикален фестивал- 2019 година ще прозвучат още веднъж от...струнни принадлежности.Концертът „ Огнени струни” безспорно ще омайност публиката в зала 1 на НДК на 23 юни (неделя) от 20.00 ч . Защото на подиума ще излезе темпераментният виртуоз Неманя Радулович , считан с съображение за един от най-големите и артистични живи майстори на цигулката. Роден в Сърбия, само че от години живеещ във Франция, той, дружно със своя отбор Double Sens (14 топ-инструменталисти от Сърбия и Франция), ще извърши както известни типичен творби от Вивалди и Чайковски, Римски-Корсаков и Хачатурян, по този начин и пиеси от сръбския фолклор.

Борислав КОСТУРКОВ
Снимки: Архив на СМС, Емф-2019 и автора
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР