На 23 май 1967 година от Американското стратегическо въздушно командване

...
На 23 май 1967 година от Американското стратегическо въздушно командване
Коментари Харесай

Как слънчевите изригвания за малко не доведоха до Трета световна война

На 23 май 1967 година от Американското стратегическо въздушно командване засичат събитие, което продължава близо 30 минути, като радарът им не съумява да посочи какво тъкмо се вижда.

Тъй като в този интервал Студената война е в разгара си, американците са съвсем уверени, че засичат нуклеарна офанзива на Съветския съюз, който може би слага началото на Третата международна война.

Направени са няколко незабавни позвънявания до Военновъздушните сили и Пентагона за незабавна организация и отбрана на въздушното пространство над Съединени американски щати.

В известията се казвало, че радарите демонстрират офанзива с балистични ракети, което било предстоящо от американските военни, имайки поради напрегнатия климат сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики в средата на предишния век.

Американският президент също схваща за хипотетичната инвазия и подрежда да се провеждат всички бомбардировачи.

А в случай че командата му беше изпълнена, това щеше да докара до Трета международна война, тъй като руснаците надали биха стояли безучастни при организацията на военните сили в Съединени американски щати.

Акцията незабавно е спряна, откакто от Въздушното командване открива, че разстройването, което не е от ракети, а сигнал от слънчево изригване, което въздейства на радиокомуникациите.

 Сателит

Събитието е доказано от физици от Университета в Колорадо, които години по-късно описват по какъв начин за малко едно слънчево изригване не e провокирало Трета международна война.

Слънчевите изригвания се случват непринудено и не могат да се плануват. Чрез тях Слънцето освобождава сила от своята атмосфера и предизвиква радиосмущения.

Слънчевите изригвания от 1967 година са едни от най-интензивните, регистрирани в историята.

Изригванията провокират поток от слънчеви частици, забележими от Земята и каквито са видели от Американското стратегическо въздушно командване, мислейки ги за ракети.

Понякога необикновените слънчевите изригвания могат да провокират магнитни разстройства и странни светлини в продължение на седмици, като петната могат да се усилват и смаляват според от интензивността на изригването.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР