На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден

...
На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

На 23 март отбелязваме Световния ден на метеорологията

На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден на метеорологията. На тази дата през 1950 година се основава Световната метеорологична организация.

Историята стартира доста преди 1950 година На 14 ноември 1854 година, едно непредвидимо събитие нанася тежко проваляне на англо-френския флот в разгара на Кримската война. Разразява се една от най-силните стихии, регистрирани в Черно море, която потопява флотилията на съдружниците до град Балаклава, през днешния ден квартал на гр. Севастопол. Направеният извод е, че в случай че е съществувала работа, която да събира всекидневно и навреме метеорологични сведения от другите страни, придвижването на бурята би могло да се наблюдава и да се избегнат големите загуби на флота. Така, през 1856 година се заражда концепцията за основаването на служби за времето, които да провеждат непрекъснати наблюдения и разпространяване на метеорологичните данни.

Днес, Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от профилираните организации на Организация на обединените нации в региона на метеорологията, климата и хидрологията. Всяка година СМО и членуващите в нея страни и територии означават Световния ден на метеорологията с разнообразни тематики и послания.

Официална тематика на Световния ден на метеорологията за 2023 година е „ Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията “. Тя е обвързвана с отговорността ни пред бъдещите генерации. Това е ден, в който се прави равносметка за заслугата и приноса на научните постижения и експертизи, свързани с времето, климата и водите.

Българските метеоролози обичайно се включват в отбелязването му като членове на Световната метеорологична организация. По този мотив Националният институт за метеорология и хидрология афишира ден на отворените порти.

Източник: БГНЕС

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР