На 23 март празнуват метеоролозите. От 1961 година насам на

...
На 23 март празнуват метеоролозите. От 1961 година насам на
Коментари Харесай

На този ден: Девизът “Свобода или смърт“ е използван за първи път

На 23 март честват метеоролозите. От 1961 година насам на този ден се отбелязва Международният ден на метеорологията. През 1950 година влиза в действие Конвенцията за Световната метеорологична организация (СМО), която е профилиран орган на Организация на обединените нации.
Прочетете още
На тази дата през 1775 година за пръв път е употребен изразът " Свобода или гибел ". Думите „ Дайте ми независимост или ми дайте гибел! “ (Give me Liberty, or give me Death!) са изречени от Патрик Хенри във Вирджиния, по време на Американската война за самостоятелност.

46 години по-късно, по време на въстанието за самостоятелност в Гърция, пред знамето с облика на Успение Богородично, всички поставят клетва към делото с тези „ свети “ думи. Гръцките революционери в Морея, предвождани от Петро бей, употребяват девиза Ελευθερία ή Θάνατος за военен позив.

След освобождението си гръцката страна го приема за държавен лозунг, а 9-те бели и сини линии на националното знаме на Гърция символизират всяка 1 от 9-те срички на националния лозунг.

Българските въстаници също употребяват девиза „ Свобода или гибел “ на знамената си през Априлското въстание. Създадената през 1893 година Вътрешна македоно-одринска революционна организация също приема „ Свобода или гибел “ за главен лозунг.

Сръбските четници също го възприемат девиза.

През 1903 година братя Райт подават молба за патент за издигнатия от тях в Съединени американски щати аероплан. В края на същата година Орвил и Уилбър правят първия в историята на човечеството следен полет с моторен летателен уред по-тежък от въздуха. Изпитанието е осъществено с моторен летателен уред „ Флайер I “, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава дистанцията от 37 метра. На идващия ден Уилбър прави второ тестване, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

Още през 1899 година Уилбър и Орвил стартират опити с хвърчила и безмоторни самолети. Следващата година към този момент са подготвени с безмоторен аероплан в цялостен мащаб, задоволително огромен да носи човек.

През 1905 година изминават дистанцията от 39 km за 38 минути и 3 секунди. На 22 май 1906 година братя Райт получават патент за своето откритие. През 1909 година основават компанията „ Райт “, която се занимава с произвеждане на летателни апарати и образование на водачи.

 



През 1919 година Бенито Мусолини основава първата фашистка организация – „ Fasci di Combattimento “. Това става по време на съвещание в миланската Пиаца Сан Сеполкро на 23 март. Две години по-късно фашистите сформират стратегия. Тя приканва за демократична република, разделяне на църквата от страната, национална войска, възходящо облагане с налози за унаследено благосъстояние и основаване на корпорации. По-късно някои от тези хрумвания биват отхвърлени.

В известна степен фашизмът е резултат от всеобщото възприятие на безпокойствие и боязън, обхванало междинната класа в следвоенна Италия. Този боязън идва в резултат на обвързваните между тях икономическо, политическо и културно напрежение. Под флага на тази властническа и националистическа идеология Мусолини има опция да употребява страховете по отношение на оцеляването на капитализма в ера, когато следвоенната меланхолия, надигането на войнствената левица и възприятието за народен срам и оскърбление след „ осакатената победа “ на Италия в ръцете на мирните контракти след Първата международна война се наслагват.

 

През 1924 година във Варна е основано археологическото съдружие Българска старост. Инициативата е на Карел Шкорпил. Той става и първият ръководител на сдружението, което провежда провеждането на огромни разкопки в Плиска, Мадара и Преслав.

Карел Шкорпил е роден в Австрийската империя и приключва образованието си в Прага. Пристига в България през август 1881 година и работи като гимназиален преподавател в Пловдив, Сливен, Варна, Русе и Велико Търново. След пенсионирането си в 1915 година е закрепостен шеф на Варненския археологически музей. Преподава и в Морското машинно учебно заведение и Търговското учебно заведение във Варна.

Като учител във Варненската мъжка гимназия, той става „ кръстник “ на първото публично спортно и футболно сдружение в България. На 18 май 1913 година, той дава името „ Река Тича “ на съществуващото от месец и половина по-рано сдружение с името „ Галата “. Днешен ПФК Черно море (Варна)

Карел Шкорпил е роден на 15 май 1859 година в гр. Високе Мито, Източна Чехия, тогава в Австрийската империя. Завършва гимназия в Пардубице, Карловия университет и Висшето техническо учебно заведение в Прага.

 



През 1942 година военачалник Владимир Заимов е задържан и упрекнат в шпионаж в интерес на Съюз на съветските социалистически републики. Според обвиняването той е основал разследваща група в интерес на съветсткото разузнаване, която работи под прикритието на принадлежащата на Заимов картонена фабрика „ Славянин “. Свързва с други групи във Варна, в Румъния и Чехословакия. Обвинителите му настояват, че е в контакт със руския боен аташе полковник Сухоруков.. През октомври 1938 година полковник Бенедиктов му предлага да сътрудничи на руското разузнаване. През януари 1939 година предлагането му е признато и Заимов получава псевдоним „ Азорский “.

Три месеца той е в ареста, без да има избрана от съда мярка за неотклонение. Присъдата се основава на признания и показания, дадени основно от племенника му Евгени Чемширов. В настолната книга на Софийския военнополеви съд е записано, че липсват материални доказателства. По време на делото неговите юристи пазят тезата, че информацията, излъчена на бележки при редки срещи на улицата със секретаря на руското военно аташе, не съставлява строго охранявана държавна загадка. Освен това, от полицейските отчети, съхранявани в архива на Министерство на вътрешните работи, е видно, че генерал-майор Заимов и други дейци на Военния съюз са подложени на строго всекидневно наблюдаване от 1936 година насетне. По време на следствието прави опит да се самоубие. В интервала 1940-1941 година руското посолство изплаща на Заимов парични суми към 120 000 лв., които изразходва за наеми на квартири, абонаментни жп карти и за визити на кафенета, сладкарници, заведения за хранене и впрочем.

 

Заимов е наказан на гибел посредством разстрел на 1 юни. Присъдата е изпълнена на същия ден. Подава молба за опрощение, която стига до цар Борис на 3 юни 1942. Върху тази молба цар Борис собственоръчно отбелязва „ Присъдата към този момент е изпълнена “.

Днес паметният сериал " Дързост и хубост " чества рожден ден. Неговото лъчение стартира на 23 март 1987 година. След като сериалът добива интернационална известност, продуцентите си слагат за цел да снимат 8000 епизода. Епизод 8000 бива излъчен на 4 януари 2019 година. В началото на предходната година американската телевизия CBS разгласи, че ще бъдат снимани още два сезона, като сериалът ще се излъчва до 2022 година, когато навършва 35 години от дебюта му.

Ето и няколко любопитни обстоятелството за " Дързост и хубост ":

- Има двама артисти, които се снимат в сериала още от самия му старт при започване на 1987 година – Катрин Кели Ланг (в ролята на Брук Лоуган) и Джон Маккук (в ролята на Ерик Форестър).

- Дързост и хубост е прочут с това, че актьорският състав се сменя постоянно и не постоянно това е одобрявано от почитателите. Най-тежко феновете одобряват промяната на Бриджит (Дженифър Финиган) и на Рик (Джъстин Торкълсън).

- Съществува дребна разлика сред американските и българските епизоди на сериала. В Съединени американски щати един епизод е 19 минути, а в България – 21 минути. Разликата е в една къса, двуминутна сцена след интрото на серията, която не се излъчва в Съединени американски щати.

 



На днешната дата през 1990 година се състои още една премиера - на кино лентата " Хубава жена ". Лентата носи подобаващ Златен глобус на Джулия Робъртс, която е отличена за най-хубава основна женска роля. Тя получава и номинасия за Оскар. Филмът получава още три номинации за Златен глобус – за най-хубава комедия, основна мъжка комедийна роля на Ричард Гиър и поддържаща мъжка роля на Хектор Елизондо, 4 номинации за Наградите на Британската академия и номинация от Гилдията на сценаристите на Съединени американски щати за автентичен сюжет.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР