На 23 март православната църква почита паметта на Света мъченица

...
На 23 март православната църква почита паметта на Света мъченица
Коментари Харесай

Честит имен ден на Лидия

На 23 март православната черква уважава паметта на Света мъченица Лидия .

Света Лидия е първата християнка в Европа.

Според историците това не е същинското й име, а значи, че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в рамките на персийската империя 323 година пр.н.е., жителите му не престават да се назовават лидийци много време по-късно.

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала дружно с другите дами какво приказва Св. Апостол Павел по време на задачата му в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й. Тя и цялото й семейство приели християнската религия .

Лидия и Филит били християни и затова били хванати и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да опонира на мъдрите им отговори и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а по-късно ги затворили в тюрма. През нощта им се явил ангел, с цел да им вдъхне храброст.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в казан, цялостен с масло и сяра. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците почнали да се молят и да благодарят на Бога. След това умряли.

Имен ден честват, всички, които носят името Лидия, Лида, Лидка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР