На 23 март, четвъртък, от 19:00 ч. в Casa Libri

...
На 23 март, четвъртък, от 19:00 ч. в Casa Libri
Коментари Харесай

Премиера на Избрани есета от Октавио Пас

На 23 март, четвъртък, от 19:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „ Цар Асен “ 64 в столицата ще имаме щастието да представим изданието „ Избрани есета “ на Октавио Пас. Модератор на събитието ще бъде Тони Николов, а за превода и съставителството ще опише Анна Златкова.

Повече за книгата:

Рядко в испаноезичния свят някой е обхващал с такава просторност както Октавио Пас другите страни на международната просвета и е разсъждавал с такава дълбочина върху проблемите, несъгласията и нещастията както на предишното, по този начин и на своето време. Рядко някой е успявал да реализира такова равновесие сред критическа суровост и поетическа вътрешен глас, сред мисъл и пристрастеност. Съвсем не би било пресилване да се твърди, че есеистичното творчество на Октавио Пас, неделимо от неговата лирика, се числи към тези литературни творби, които по думите на самия мексикански стихотворец „ съумяват да отговорят на тези въпроси, които неясно, без да успее ясно да формулира, си задава всеки човек “.

От голямото и многостранно есеистично творчество на Октавио Пас в сегашния алманах са показани негови размишления върху поезията в разговор с огромни поети като Блейк, Колридж, Новалис, Бодлер, Рембо, Маларме, върху поетическия опит като признание за изначалната същина на индивида, върху поезията на Фернандо Песоа и концепциите на Андре Бретон, разсъждения за предколумбовото и актуалното мексиканско изкуство, за срещата и конфликта сред цивилизациите, своеобразието на испаноамериканската литература, предкортесовата и колониалната история на Мексико, националната еднаквост, душевността на мексиканеца.

„ Срещу тишината и шума сътворявам Словото – независимост, която се основава и ме основава всеки ден. “ - Октавио Пас
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР