На 23 март 2019 г. членовете и симпатизантите на Съюза

...
На 23 март 2019 г. членовете и симпатизантите на Съюза
Коментари Харесай

Членове на СДС ще отдадат почит пред жертвите на комунистическия терор на лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

На 23 март 2019 година членовете и симпатизантите на Съюза на демократичните сили за поредна година ще отдадат респект пред жертвите на комунистическия гнет на лагера „ Слънчев бряг “ край гр. Ловеч. Това оповестиха от пресцентъра на Съюз на демократичните сили.

След като през 1959 година Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взима решение да закрие лагера „ Белене “ със единодушие на висшето комунистическо управление, Държавна сигурност основава нов лагер, наименуван Трудовата група край гр. Ловеч. Той става прочут като лагера „ Слънчев бряг “ (1959 – 1962 г.). В него попадат всички, които са си разрешили да надигнат глава, и тези, които са жигосани като политическите врагове на комунистическия режим.

От 166 души първоначално, за няколко месеца в лагера „ Слънчев бряг “ към този момент са въдворени без съд и присъда към 1500 души. Всяка нова група хора, пристигнала в лагера, била бита с тояги от старите лагеристи, по заповед на управлението. Всеки, който не изпълнявал заповедта, също бил пребит.

Архивите описват, че до закриване на лагера през април 1962 година в него са намерили гибелта си 151 души. Телата не са излъчени на околните, а са извозвани във към този момент някогашния лагер „ Белене “ и са заравяни на един от пустеещите острови. В лагера „ Слънчев бряг “ са въдворявани оживели от комунистическите репресии някогашни депутати, търговци, земеделци, юристи, хора на изкуството, както и елементарни селяни, отказали да дадат добитъка и земите си в Трудово-кооперативно земеделско стопанство.

Писмените данни разкриват нечовешкия режим в лагера „ Слънчев бряг “ с всекидневни побоища, гнет и убийства на лагеристи.

От Съюз на демократичните сили напомнят, че на 23 март 1990 година локалната организация на партията в Ловеч инициира първото поклонение на мястото на каменната кариера на някогашния лагер. Оттогава, без спиране, година след година, демократичната общественост отдава респект на починалите, с цел да не не помнят бъдещите генерации зверствата и репресиите, които комунистическия строй предизвиква на хората.

Съюзът на демократичните сили вечно ще остане антикомунистическа партия, декларират от партията. Саможертвата на починалите от комунистическия режим не би трябвало да бъде забравена, тъй като с помощта на тях, през днешния ден живеем в демократично общество и показваме свободно мнението си. Битката за отстояване на идеалите и полезностите ни би трябвало да се води всеки ден, с цел да бъде България почтена европейска страна, означават от Съюз на демократичните сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР