На 23.10.2017 г. в СУ „Васил Левски“ официално беше открит

...
На 23.10.2017 г. в СУ „Васил Левски“ официално беше открит
Коментари Харесай

Училище в община Елин Пелин се радва на нов кабинет по химия

На 23.10.2017 година в СУ „ Васил Левски “ публично беше открит нов кабинет по химия. Отец Иван Плещов освети новата образователна стая, а по-късно пожела здраве и триумфи на учителите и учениците, които ще я употребяват. Приветствие към гостите насочи госпожа Радка Арнаудова – шеф на учебното заведение, като благодари на Община Елин Пелин и компания „ Лаборбио “ ООД, направила обилно подаяние. Тя подсигури техника, маса-остров, шкафове и колби за новия кабинет. Благодарение на това съоръжение децата ще имат опция да се образоват и да ползват новите си познания. Учениците по химия получиха и едногодишен абонамент за онлайн списание „ Българска просвета “ подсигурено от доцент Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин.
Думата бе дадена на доцент Симеонов, който благодари на господин Керан Иванов – шеф на „ Лаборбио “ ООД и акцентира, че това е верният път към връзката сред образованието и кариерното развиване на учениците. Той пожела триумф на децата в образователния развой и доста нови достижения в областта на науката.
Сред гостите на празника на химията бяха шефове, учители и възпитаници от община Елин Пелин и община Горна Малина. Тържеството почетоха и учители от Национална природо-математическа гимназия „ Акад. Любомир Чакалов “, гр. София.
Водещ на събитието беше госпожа Венера Младенова, която дълги години приготвя едни от най-хубавите възпитаници по химия на територията на община Елин Пелин. Нейните ученици нееднократно са доказвали своите познания, с чудесно показване на национални надпревари и олимпиади, продължавайки своето образование в НПМГ и влиятелни университети. Домакините бяха подготвили забавна стратегия, а надарените деца демонстрираха забележителни умения и познания по химия. Те впечатлиха публиката с музикални осъществявания, а Ангел Стоилов (ученик в 10 клас) показа няколко химични опита.

Тържеството се трансформира в същински празник на химията отдаден на 150 години от рождението на проф. Мария Склодовска-Кюрѝ. Тя е физик и химик, пионер в региона на радиологията и първи притежател на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова премия в две разнообразни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.
Родена е във Варшава, само че през 1891 година, на 24-годишна възраст, се реалокира в Париж, Франция, с цел да учи точни науки. Там придобива всички научни степени и реализира научната си кариера, като става натурализирана френска гражданка. Основава Институти „ Кюри “ в Париж и във Варшава. Допринася за основаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови детайла – полоний (открит през 1898 година и наименуван на родната ѝ Полша) и радий. Нейният брачен партньор Пиер Кюри, щерка ѝ Ирен Жолио-Кюри и шурей ѝ Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова премия. По време на Първата международна война дружно с щерка си Ирен, Мария Кюри провежда към 220 преносими и стационарни рентгенови лаборатории за обзор на ранени бойци, от чиято помощ са се възползвали над 3 милиона пациенти. Става членка на 85 научни сдружения по целия свят и получава 20 почетни степени.
Мария Кюри умира на 4 юли 1934 година в санаториума Санселемоз, покрай градовете Саланш и Паси, от левкемия, която по всяка възможност е разследване от облъчването по време на проучванията с радиоактивни субстанции. Тя не взима никакви защитни ограничения в работата си, от време на време носи проби в джобовете си, даже носи на гърдите си ампула с радий като амулет. По това време към момента не са добре известни нездравословните последствия от радиацията при работа с радиоактивни изотопи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР